Iz državne volilne komisije so sporočili, da so odprta vsa volišča ter da volitve potekajo brez težav. Volilno pravico na letošnjih volitvah ima približno 3,8 milijona volivcev.

Volitve potekajo večinoma v deževnem vremenu, na obali tudi ob močnem vetru, kar lahko vpliva na udeležbo. 

Od približno 3,8 milijona hrvaških volivcev se je v današnjem prvem krogu predsedniških volitev do 16.30 udeležilo 38,8 odstotka volivcev, kar je približno 2,5 odstotne točke več kot v prvem krogu predsedniških volitev leta 2014, je objavila državna volilna komisija. 

Največ volivcev je bilo v karlovški županiji (42,8 odstotka), najmanj pa v zadrski (34,8 odstotka). Ko gre za mesta, kjer so sedeži županij, je bila največja udeležba v Virovitici (45,85 odstotka), najmanjša pa v Zadru (34,9 odstotka), so objavili na spletni strani državne volilne komisije.

kolinda Grabar-Kitarović
Profimedia
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović

Med prvimi sta danes v Zagrebu volila neodvisna kandidata Dario Juričan in Miroslav Škoro. Slednji je pozval državljane, naj se udeležilo volitev kljub slabemu vremenu. Izrazil je prepričanje v svojo zmago v prvem krogu, čeprav so vse predvolilne javnomnenjske raziskave napovedale reševanje vprašanja zmagovalca v drugem krogu.

Volilna komisija je izpostavila, da so opozorili enega predsedniških kandidatov, ker je z objavo izidov volitev na volišču v Avstraliji kršil volilni molk. Hrvaški mediji so poročali, da je šlo za neodvisnega kandidata Miroslava Škora. Za kršitev volilnega molka sicer niso predvidene nobene kazni.

zoran milanović, predrag matić
STA
Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović.

Miro Škoro
Igor Kelčec
Podjetnik in pevec Miroslav Škoro

Kandidat SDP Milanović je tudi glasoval v Zagrebu. "Počutim se razbremenjeno. Storili smo vse, kar smo lahko", je dejal novinarjem. Na volišču v Zagrebu je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki podpira Grabar-Kitarovićevo.

Voliti je mogoče tudi na 124 voliščih v 47 drugih državah, od tega jih je največ v Bosni in Hercegovini, kar 44. Hrvaški državljani v Sloveniji se lahko udeležijo volitev na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Na Hrvaškem predsednika volijo po večinskem sistemu, kar pomeni, da bo zmagal tisti, ki bo dobil absolutno večino glasov. Če v prvem krogu to ne bo uspelo nikomur, se bosta kandidata z največjo podporo znova soočila v drugem krogu 5. januarja.