Svet

»Če bi ženske vodile vsako državo na svetu, bi prišlo do splošnega izboljšanja življenjskih standardov«

A.S.
16. 12. 2019, 09.46
Posodobljeno: 16. 12. 2019, 09.53
Deli članek:

Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike je v Singapurju govoril o politični polarizaciji, rabi družbenih medijev za širjenje neresnic, a tudi o pomembni vlogi žensk, piše britanski časnik BBC.

Profimedia
Barack Obama

Barack Obama je povedal, da večino problemov na svetu ustvarjajo stari ljudje, največkrat moški, na pozicijah moči. Izpostavil je, da ženske niso popolne, a znatno »boljše od moških« in dodal: »Ženske, rad bi, da veste to: niste popolne, kar lahko rečem pa je, da ste nedvomno boljše od nas. Prepričan sem, da bi v kolikor bi vsak narod na svetu vodila ženska, prišlo do pomembnega izboljšanja življenjskih standardov po svetu«.

Obama je bil predsednik ZDA osem let, od 2009 do 2017.

Ko so ga vprašali, ali razmišlja o povratku na vodilne politične pozicije, je povedal, da verjame, da morajo voditelji stopiti na stran, ko pride čas za to. »Pomembno je, da se politični voditelji skušajo opomniti, da na določeni poziciji niso do konca življenja, temveč zato, da bi opravili delo. Niste tam, da bi zaradi svoje moči krepili svoj občutek pomembnosti,« je sporočil.

Odkar sta zapustila Belo hišo, sta z nekdanjo prvo damo Michelle Obama ustanovila fundacijo za mentoriranje mladih voditeljev in voditeljic po svetu.