Operacija pri zavesti

Na operacijski mizi je kričala, kirurg je ni slišal in rezal naprej

R.T.
13. 12. 2019, 13.26
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 19.20
Deli članek:

V britanski bolnišnici so priznali odgovornost za strokovno napako v primeru bolnice, ki je bila med operacijo pri zavesti, zaradi bolečin pa se odslej sooča s »posttravmatskimistresnimi motnjami.«

Profimedia
Laparoskopijo so izvedli, ko je bila pri zavesti, lokalna anestezija pa ni delovala.

Bolnica v poznih 30. letih, ki je želela ostati anonimna, se je na neznan datum v letu 2018 zglasila v bolnišnici v Yeovilu na jugozahodu Združenega kraljestva. Naročena je bila na povsem rutinski ginekološki poseg, operacijo, med katero je moral kirurg sicer zarezati v njen trebuh in nato vstaviti laparoskop. Zoper bolnišnico je pozneje vložila tožbo, v kateri jim je očitala zdravniško napako in malomarnost. Trdila je, da je kljub anesteziji celotno operacijo občutila, zdaj pa da se sooča s »posttravmatskimi stresnimi motnjami.« Sodišče je nedavno odločilo v njeno korist, je poročal Guardian. 

»Peljali so me v operacijsko sobo, ko pa je kirurg zarezal v moj popek, sem dejansko zakričala, a sem na obrazu nosila kisikovo masko, pogled pa je bil zastrt z zagrinjalom, zato se nihče ni odzval. Med laparoskopijo so mi nato v trebuh vstavili instrument, bila sem v hudih bolečinah, sodu pa je izbilo dno, ko so trebušno votlino napolnili s plinom,« je dogajanje opisala bolnica. Pozneje se je sicer izkazalo, da je zdravniška ekipa med operacijo spoznala, da bolnica občuti določeno nelagodje, saj so na aparaturah opazili povišanje krvnega tlaka, a so poseg vseeno speljali do konca. Odvetniki bolnišnice so na sodišču tudi priznali, da bi morali bolnico operirati pod splošno anestezijo, a je bila deležna le spinalne anestezije. Za dobro mero je pred operacijo poskrbel tudi kirurg, ki je bolnico obvestil, da doslej posega še nikoli ni opravil na človeku, ki ni bil uspavan. 

»Trpim za posttravmatskimi stresnimi motnjami in naravnost grozljivimi nočnimi morami. V sanjah se mi pojavljajo prizori, kako ležim na mizi, ljudje pa me gledajo in ne slišijo mojih krikov. Grozno je, zaradi tega pa se tudi po trikrat tedensko zbudim iz spanja,« je povedala nesrečnica ter nadaljevala, kako jo odslej, kadar je v bližini zdravnikov, navdaja paranoja. V bolnišnici sicer pojasnjujejo, da je bila napaka posledica »komunikacijskega šuma.« Odškodnina, ki jo bo bolnica prejela, ni znana.