Ostali še dve žrtvi

Po izbruhu ognjenika z Belega otoka prepeljali posmrtne ostanke šestih žrtev

J.P./STA
13. 12. 2019, 07.06
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 09.41
Deli članek:

Posebni ekipi novozelandske vojske je danes uspelo z Belega otoka prepeljati posmrtne ostanke šestih ljudi, ki so v začetku tedna izgubili življenje v izbruhu vulkana.

Profimedia
Na vso moč si bodo prizadevali poiskati oba preminula.

Operacija se je začela takoj ob prvem jutranjem svitu, ko sta dva vojaška helikopterja iz letališča v Whakataneju poletela na Beli otok. Izbruh tamkajšnjega vulkana je v ponedeljek terjal življenja najmanj 16 ljudi, več deset je bilo huje ranjenih.

Odločeni so poiskati še trupli preostalih dveh žrtev - v iskanje so se že podali potapljači. 

Osemčlanska ekipa posebne enote vojske se je na otok napotila, da bi tam poiskala posmrtne ostanke osmih preostalih uradno pogrešanih ljudi. Po napetem več kot peturnem čakanju je policija sporočila, da so z otoka najprej na plovilo v bližini in na nato na kopno varno prepeljali šest trupel, poroča britanski BBC.

A kot je dodala policija, se operacija še ni končala, saj jim žal ni uspelo najti posmrtnih ostankov preostalih dveh žrtev. Kot je dejal visoki predstavnik policije Mike Bush, zagotovo vedo, da je vsaj eno od trupel v vodi in da ga potapljači že iščejo. Na vso moč si bodo prizadevali poiskati oba preminula, je zagotovil.

Z iskanjem trupel na Belem otoku, znanem tudi po maorskem imenu Whakaari, so bile oblasti prisiljene počakati zaradi skrbi za varnost članov reševalne ekipe. Novozelandska spletna strank GeoNet je v četrtek navajala, da tveganje za ponoven izbruh vulkana danes znaša med 50 in 60 odstotki.