Za krmilom je bil izkušen pilot

Letalo z 38 ljudmi na krovu izginilo, sedaj pa so našli razbitine in posmrtne ostanke

A.S.
12. 12. 2019, 08.35
Posodobljeno: 12. 12. 2019, 11.01
Deli članek:

Čilske oblasti so sporočile, da so našli razbitine, za katere domnevajo, da pripadajo vojaškemu letalu, ki je izginilo na poti proti vojaški bazi čilske vojske na Anktartiki, poroča britanski časnik BBC. Reševalci pa naj bi našli tudi posmrtne ostanke.

Reuters
Hercules C-130 (fotografija je simbolična)

Spomnimo:

Vojaško letalo Hercules C-130 je 9. decembra ob 16.55 po lokalnem času (20.55 po srednjeevropskem času) vzletelo v Punta Areasu, namenjeno pa je bilo v vojaško bazo na Anktartiki. Za krmilom je bil sicer izkušeni pilot, letalo pa je preletelo že 450 milj (724 kilometrov) na svoji 770 milj (1239 kilometrov) dolgi poti, ko so kontrolorji poleta s pilotom izgubili stik.

Z iskanjem pogrešanega letala in potnikov so takoj začeli. Iz Argentine, Brazilije in Urugvaja so že pred dnevi poslali svoja letala, da bi pomagali pri iskanju, medtem ko so v ZDA in Izraelu poskrbeli za satelitske posnetke. 

Ostanke letala so sedaj našli približno 30 kilometrov stran od točke, kjer so operaterji s pilotom vzpostavili zadnji kontakt. Poročali so, da je letalo izginilo pri zloglasnem Drakovem prelivu - gre za morsko ožino med Južno Ameriko in Antarktiko, ki je znana po nemirnem morju – sedaj pa so tam našli peno s tankov za gorivo.

Našli naj bi tudi posmrtne ostanke, čilska vojska tega še vedno ni uradno potrdila. Sporočila je le, da so reševalci našli plavajoče ostanke in osebne predmete, za katere domnevajo, da so z letala. Iz spoštovanja do svojcev žrtev bo vse informacije glede posmrtnih ostankov analizirala, potrdila in posredovala javnosti sama.

Guverner pokrajine Magallanes na skrajnem jugu Čila Jose Fernandez pa je sporočil, da mu je vojska le potrdila najdbo posmrtnih ostankov: "Povedali so nam, da so našli druge razbitine letala in posmrtne ostanke ljudi, ki so bili na krovu". Poveljnik letalskih sil Eduardo Mosqueira pa je medtem razložil, da bodo ostanke v Punta Arenas pripeljali "jutri ali v prihodnjih nekaj dneh"

Med pogrešanimi je bilo sicer 17 članov posadke in 21 potnikov, ki so na Antarktiko potovali, da bi zagotovili logistično podporo. Trije potniki so bili čilski vojaki Christian Astorquiza, Oscar Saavedra in Daniel Ortiz, dva civilista, ki ju je zaposlilo inženirsko podjetje, da bi bila v pomoč pri logistični podpori, 24-letni študent Ignacio Parada, ki je na Antarktiko potoval v okviru pripravništva in 15 pripadnikov vojaških sil. Na krovu je bila le ena ženska, sicer 37-letna geografinja Claudia Manzo.