Iz Slovenije k južnim sosedom

VIDEO: Po hrvaških poljih tava afriška divja mačka. Pobegnila slovenskemu lastniku?

A.S.
11. 12. 2019, 14.55
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 15.38
Deli članek:

Mačko pasme serval so opazili na poljih v hrvaškem Turopolju, ki se nahaja pri Zagrebu. Po podatkih hrvaškega portala VGDanas pa naj bi mačka v Sloveniji pobegnila lastniku. Avgusta naj bi jo pri nas v objektiv ujeli tudi lovci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Serval  je afriška divja mačka srednje velikosti, z dolgimi okončinami, vitkim telesom in velikimi ušesi. Sicer samotarska žival, ki zraste do 60 ceintimetrov in lahko tehta tudi 18 kilogramov, biva v savanah podsaharske Afrike. Kot domače ljubljenčke se lahko kupi le servale, ki so vzgojeni pri rejcih. Vrednost mačk se na trgu giblje od 3000 evrov navzgor, cena pa lahko doseže tudi 10.000 evrov.

Meščane Turopolja je presenetila vest, da po njihovih poljih tava afriška divja mačka. Portal VGDanas je danes objavil posnetek živali, za katero so sprva predvidevali, da pripada skupini velikih evroazijskih mačk – risom, kmalu pa so ugotovili, da temu ni tako. Strokovnjaki s hrvaške Veterinarske fakultete v Zagrebu so sporočili, da gre za mačko pasme serval.

Z Veterinarske fakultete pa so za omenjeno spletno stran neuradno potrdili tudi, da je žival poleti pobegnila lastniku v Sloveniji, avgusta pa so jo v objektiv pri nas ujeli tudi lovci. Ker gre za afriško divjo mačko, bo žival zimske pogoje težko prebrodila. 

Iz Zveze felinoloških društev Hrvaške so za Jutranji List potrdili, da nimajo registriranih lastnikov mačk te pasme, prav tako ta ni na seznamu dovoljenih hišnih ljubljenčkov. 

Turopoljsko območje je zaradi raznolikosti rastlinskega in živalskega sveta sicer zaščiteno kot Natura2000 območje, razteza pa se od južnih delov mesta Zagreba vse do Siska. Zaščiteno je od leta 2003.