Vprašanje časa, najverjetneje še ta mesec

FOTO in VIDEO: Avačinski se prebuja, svarijo, da lahko vsak trenutek izbruhne

S.R.
10. 12. 2019, 11.00
Posodobljeno: 10. 12. 2019, 11.04
Deli članek:

Prebivalcem sibirskega mesta Petropavlovsk-Kamčatski grozi 26 kilometrov oddaljen ognjenik oziroma stratovulkan Avačinski. Izbrih je »zelo verjeten,« opozarjajo.

Profimedia
Vulkan Avačinski je nazadnje izbruhnil leta 2008 (fotografija je bila posneta junija 2018).

Petropavlovsk-Kamčatski, mesto s približno 180.000 prebivalci, leži na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu, nad njim pa bdita stratovulkan Avačinski ter njegov sestrski vulkan in velikan Korjakski. Oba se nahajata na zloglasnem pacifiškem ognjenem obroču. 

Vulkanarium
Včerajšnje fotografije z vrha vulkana.

Stratovulkan

Kot je razvidno z Wikipedije, stratovulkan imenujemo tudi kompozitni vulkan, Gre pa za »visok, stožčasto oblikovan ognjenik, ki je sestavljen iz mnogo plasti strjene lave in vulkanskega pepela.«

2741 metrov visok vulkan Avačinski se je v zadnjih dneh začel prebujati. Iz kraterja se je začel viti gost dim, ki ga obkroža zlovešče rdeč sij. Tega povzročajo plini, ki uhajajo skozi krater, in ne lava. Oblasti so prebivalce že posvarile pred nevarnostjo, tako turistom kot domačinom pa svetujejo, naj se območju ne približujejo. Iz muzeja vulkanov »Vulkanarium« na Kamčatki so sporočili, da so včeraj zjutraj v kraterju zabeležili prve manjše izbruhe. »Koncentracija plinov na vulkanu je zelo visoka, ni se mogoče povzpeti na vrh,« so še pojasnili in dodali, da se skupina vulkanologov zaradi prisotnosti plinov ni uspela povzpeti višje od 2100 metrov.

Vulkanarium
Proti proti vrhu se je podala skupina vulkanologov.

Da se bo verjetnost izbruha v tem mesecu znatno povečala, so nedavno svarili tudi drugi strokovnjaki s področja vulkanologije, ki se jim je v opozorilih v petek pridružilo tudi Rusko ministrstvo za izredne razmere. Ti so se opirali na podatke centra za geofiziko na Ruski akademiji znanosti (GC RAS), kjer že zadnji mesec beležijo postopno povečevanje seizmične aktivnosti v vulkanu. »Čakamo na izbruh,« je po poročanju Siberian Times dejal Valentin Jakovenko, član skupine vulkanologov, ki so se podali proti vrhu vulkana. »Ne moremo trditi, da bo Avačinski v tem mesecu zagotovo izbruhnil, a je ta scenarij zdaj zelo verjeten,« so sporočili iz GC RAS. 

Odkar beležimo podatke, je Avačinski izbruhnil že najmanj 16-krat, največji izbruh pa so zabeležili leta 1945. Nazadnje je izbruhnil leta 2008.

Vulkanarium
Včerajšnje fotografije z vrha vulkana.