izmenjava zapornikov

Američani iranskega znanstvenika zamenjali za svojega raziskovalca

B.K./STA
7. 12. 2019, 17.26
Posodobljeno: 7. 12. 2019, 17.39
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump in iranski zunanji minister Džavad Zarif sta danes naznanila izmenjavo zapornikov med državama - v ZDA je na prostost odkorakal iranski znanstvenik Masud Solejmani, v Iranu pa so iz zapora izpustili ameriškega raziskovalca Xiyue Wanga.

Reuters
Xiyue Wang

Xiyue Wang je bil v Iranu aretiran avgusta 2016, ko je zapuščal državo. Tam naj bi opravljal raziskavo za svojo univerzitetno disertacijo, obtožili pa so ga zbiranja "visoko zaupnih" člankov za ameriške in britanske akademske institucije. Zaradi vohunjenja je bil kitajsko-ameriški raziskovalec obsojen na deset let zapora.

Solejmanija, strokovnjaka za matične celice, so medtem na letališču v Chicagu prijeli oktobra lani. Obtožen je bil kršenja trgovinskih sankcij, saj naj bi poskušal v Iran izvoziti biološki material.

Oba po poročanju britanskega BBC obtožbe zanikata.

Izmenjavo je najprej prek Twitterja naznanil Zarif. "Vesel sem, da se bosta profesor Solejmani in gospod Xiyue Wang kmalu pridružila svojima družinama," je sporočil.

Zarif se je medtem še zahvalil vsem vpletenim, zlasti švicarski vladi, ki v Teheranu zaradi odsotnosti diplomatskih odnosov med državama zastopa ameriške interese. Objavil je tudi fotografijo s Solejmanijem.

Twitter (@JZarif)
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif (levo) in Masud Solejmani.

V zadnjih dveh letih so se med Iranom in ZDA močno zaostrili odnosi. ZDA so pod Trumpom odstopile od dogovora iz leta 2015, katerega cilj je bil omejiti iranski jedrski program, in proti Iranu znova uvedle sankcije. Iransko gospodarstvo se tudi zaradi tega sooča z velikimi težavami.

Iran se je v odgovor na ravnanje ZDA letos začel postopoma umikati iz sporazuma - med drugim trenutno skladišči dvakrat več urana, kot to dovoljuje dogovor, prekoračil pa je tudi dovoljeno zalogo težke vode za jedrske reaktorje.