Glasovanje

EU bo prepovedala ta pesticid

J.P./STA
6. 12. 2019, 21.51
Deli članek:

EU bo s prihodnjim letom prepovedala pesticid klorpirifos, ki se uporablja za zatiranje škodljivcev na kmetijskih pridelkih, je danes sporočila Evropska komisija, potem ko so o tem glasovale države članice.

Profimedia
Dovoljenje za uporabo klorpirifosa poteče januarja prihodnje leto in torej ne bo podaljšano.

Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je že avgusta sporočila, da pesticid ne izpolnjuje standardov EU za obnovitev dovoljenja za uporabo. Uporaba pesticida ima lahko po ugotovitvah Efse genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, kar potrjujejo epidemiološki podatki. Vrednosti, do katere je izpostavljanje pesticidu še varno, ni mogoče določiti, so poleti pojasnili v agenciji.

Dovoljenje za uporabo klorpirifosa poteče januarja prihodnje leto in torej ne bo podaljšano. Uporabo izdelkov, ki vsebujejo klorpirifos, je že prepovedalo osem držav EU, prepovedani pa so tudi v skoraj celotni ZDA.

Podjetja bodo imela po uradni uveljavitvi prepovedi na voljo tri mesece, da se znebijo zalog izdelkov s klorpirifosom.

Presežne vrednosti klorpirifosa so doslej zaznali tudi v hrani, uvoženi v Slovenijo, je junija poročal spletni portal Oštro.si. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v Sloveniji v šestih letih odkrila 165 vzorcev živil, ki so vsebovali ta insekticid. Z izjemo štirih vzorcev je bil pri vseh drugih sicer prisoten pod predpisanimi mejnimi vrednostmi.