Medicinski čudež

FOTO: Njeno srce ni bilo šest ur, potem so obnemeli tudi zdravniki

A.S.
6. 12. 2019, 10.23
Posodobljeno: 6. 12. 2019, 12.26
Deli članek:

Njeno srce se je zaradi podhladitve ustavilo. Na koncu, pa ji je ravno tisto, kar bi jo skorajda ubilo, rešilo življenje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Audrey Schoeman se je s soprogom novembra odpravila na pohod po španski strani Pirenejev, ko ju je ujel snežni metež. 34-letnica, ki živi v Barceloni, je bila povsem premražena, težave pa so se le stopnjevale. Le stežka je govorila in se komaj premikala, kasneje pa je izgubila zavest.

Soprog Rohan je takoj poklical reševalce, z Audrey pa je bilo vedno slabše. V nekem trenutku ni več čutil pulza, ko so na kraj prišle reševalne enote pa je telesna temperatura nesrečnice padla na 18 stopinj Celzija. Ob prihodu v barcelonsko bolnišnico Vall d'Hebron, Schoemanova ni kazala znakov življenja. "Videti je bila mrtva," je povedal španski zdravnik Eduard Argudo. Srce pacientke ni bilo kar šest, a je ravno zaradi podhladitve preživela. Hipotermija je namreč zaščitila njene možganske funkcije in telo pred propadanjem. "Večurnega srčnega zastoja ob normalnih temperaturah ne bi preživela," je povedal lečeči zdravnik. V tekmi s časom so zdravniki s posebno napravo iz pacientkinega telesa odstranjevali kri in nazaj dovajali kri, nasičeno s kisikom. Ko je njena telesna temperatura dosegla 30 stopinj Celzija, so za reanimacijo srca uporabili defibrilator. Uspelo jim je.

Zdravnik je povedal tudi, da so njega in njegove kolege skrbele predvsem morebitne nevrološke poškodbe. Dodal je, da praktično ni primerov, ko bi oživili bolnike, ki jim je za toliko časa zastalo srce. Gre za najdaljši zastoj srca v Španiji, Schoemanova pa je hitro okrevala. Šest dni po srčnem zastoju je brez nevroloških poškodb zapustila oddelek za intenzivno nego, iz bolnišnice pa so jo odpustili po 12 dneh. Iz časa, ko ji je zastalo srce, se ničesar ne spomni. Audrey se je zahvalila zdravnikom in izrazila upanje, da že septembra nadaljuje s pohodništvom.