Svet

Pelosijeva odločna: ustavna obtožba Trumpa bo imela nadaljevanje

A.S./STA
5. 12. 2019, 21.12
Deli članek:

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je danes sporočila, da je predsednikom pristojnih odborov naročila, naj sestavijo točke obtožnice za ustavno obtožbo oziroma impeachment predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Reuters
Donald Trump in Nancy Pelosi.

V 10-minutnem nagovoru Američanom je povedala, da predsednikova kazniva dejanja segajo v samo srce ameriške ustave, zaradi česar je na kocki njihova demokracija. "Dejstva so neizpodbitna. Predsednik je zlorabil svoja pooblastila za osebno politično korist na račun naše nacionalne varnosti," je dejala Pelosijeva.

"Na žalost, vendar samozavestno in ponižno, z zavezo našim ustanoviteljem in srcem, polnim ljubezni do Amerike, prosim predsednike odborov, naj nadaljujejo s členi ustavne obtožbe," je sporočila Pelosijeva po jutranjem kljubovalnem Trumpovem tvitu, da si želi sojenja v senatu.

"Če boste sprožili ustavno obtožbo, jo sprožite zdaj, hitro. Želim si poštenega sojenja v senatu. Imeli bomo Schiffa, Bidnove, Pelosijevo in druge priče ter bomo prvič doslej razkrili, kako skorumpiran je naš sistem," je tvitnil Trump o državi, ki jo vodi.

V drugem tvitu je izrazil prepričanje, da bodo republikanci zmagali. "Dobra stvar je, da republikanci niso bili nikoli bolj enotni. Zmagali bomo," je zapisal. Dodal je, da so "skrajni, levi demokrati pravkar napovedali, da bodo sprožili impeachment zaradi ničesar".

Ustavna obtožba je sicer politična zadeva, ki je odvisna od razmerja političnih sil. V predstavniškem domu imajo večino demokrati, ki so zaradi tega lahko sprožili preiskavo pred ustavno obtožbo in bodo potrdili točke obtožnice proti Trumpu, v senatu igro vodijo republikanci, ki svojega predsednika ne bodo obsodili, ne glede na dokaze ali krivdo.

Za demokrate ni nobenega dvoma, da je Trump zlorabil pooblastila z izsiljevanjem Ukrajine, da mu pomaga proti domačim političnim nasprotnikom. Imajo izjave prič, dokumente in javne izjave Trumpa ter njegovih sodelavcev.

Ustavni pravniki, z izjemo enega, so v sredo na zaslišanju v pravosodnem odboru Američanom pojasnili, da če postopka ustavne obtožbe ne uvedejo proti Trumpu, potem lahko to zadevo enostavno črtajo iz ustave, ker so predsednikova dejanja šolski primer, zakaj so ustanovitelji ZDA to sploh dali v ustavo; da zavarujejo republiko pred samovoljno izvršne oblasti.

Trumpova stranka se z dejstvi ne ubada, ampak kritizira proces, išče alternativne teorije zarote, meče krivdo na drugo stran in demokrate obtožuje, da želijo spreobrniti izid poštenih predsedniških volitev leta 2016.

Napoved Pelosijeve je bila nepotrebna, saj gre postopek naprej in za demokrate ni več poti nazaj, kljub bolj ali manj vnaprej določenemu izidu ustavne obtožbe; Trumpa bo republikanska večina v senatu oprostila krivde.

Pelosijeva je izkušena političarka in njena napoved nadaljevanja postopka ustavne obtožbe je sporočilo Trumpu, kaj ga čaka, dokler se zadeva ne bo končala. Sledila bo namreč razglasitev točk obtožnice, glasovanje v pravosodnem odboru, glasovanje v celotnem predstavniškem domu, nato pa začetek postopka ustavne obtožbe v senatu.

Tam bodo demokratski tožilci predvidoma v začetku prihodnjega leta ponavljali seznam Trumpovih domnevnih kaznivih dejanj v upanju, da bo vse to pustilo vtis na ameriških volivcih, preden bodo novembra prihodnje leto glasovali na predsedniških volitvah.

Republikanci bodo v senatu izkoristili večino, da krivdo vsaj zameglijo in prenesejo na drugo stran. Trump bo moral biti za ugodni izid prihodnjih nekaj mesecev zelo prijazen do svojih senatorjev. Ne glede na izid, je jasno, da se bo zapisal zgodovino kot četrti predsednik v zgodovini z madežem impeachmenta.