Švedska aktivistka

Slavni televizijski voditelj "popljuval" Greto, oni bi jo posadili na osla

J.P.
5. 12. 2019, 09.35
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 09.42
Deli članek:

Še enkrat več brez dlake na jeziku.

Profimedia
Jeremy Clarkson

Priljubljeni britanski televizijski voditelj Jeremy Clarkson ni med podporniki mlade švedske aktivistke Grete Thunberg. 59-letnik, ki se je v preteklosti že obregnil ob njo, se je je tokrat lotil v avstralski pogovorni oddaji, v kateri je promoviral novo sezono avtomobilistične oddaje The Grand Tour.

Clarkson, ki je v preteklosti, kar se tiče globalnega segrevanja, imel zadržke, je sicer priznal, da si je po snemanju na jugovzhodu Azije premislil, a ga 16-letnica vseeno ni uspela pridobiti na svojo stran. "Nora je in nevarna, saj otrokom s svojo norostjo krati spanec," je pribil. "Mora nazaj v šolo in utihniti." Le nekaj dni prej jo je v intervjuju za The Independent označil za slaboumnico, ki v svojem slovitem govoru na podnebnem vrhu Združenih narodov v New Yorku ni ponudila niti ene rešitve. "Je čudna Švedinja s kratko vžigalno vrvico. Nič ne bo dosegla s plutjem čez ocean z jahto na dizelski pogon in laganjem o dizelskem motorju," je dejal.

Nazaj v Evropo

Greta je predvčerajšnjim priplula do Lizbone, da bi se jutri udeležila podnebnega protesta v Madridu. Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference Združenih narodov v Čilu, ki pa so zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali, kar je Clarksona pošteno nasmejalo. Ko se je za gostitelja ponudil Madrid, je morala najti način, kako okolju prijazno priti nazaj v Evropo. Pomoč sta ji ponudila Avstralca Riley Whitelum in Elayna Crausu, ki sta jo sprejela na svoj katamaran.

Na osla

Verska španska skupnost Talavera de la Reina iz okolice Toleda je Švedinji za pot od Lizbone do Madrida ponudila osla. Kot so dejali, je osel, ki so ga uporabljali že njihovi predniki, okolju najbolj prijazno prevozno sredstvo.