Dunajski župan ukrepal

Ko je bil na fronti z džihadisti, je prejemal socialno pomoč. Končno so mu odvzeli državljanstvo

G.G.
5. 12. 2019, 08.29
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 09.56
Deli članek:

Marca se je dunajska in avstrijska javnost zdrznila ob podatku, da je borec teroristične organizacije Islamska država prejemal socialno pomoč.

YouTube
Marca so Azada v Siriji ujeli kurdski borci in ga zaprli.

Azad G., avstrijski državljan turških korenin, je leta 2013 romal na sirska bojišča, kjer se je boril v vrstah skrajnežev. Ko je bil Azad leta 2014 v bojih ranjen, se je vrnil v Avstrijo in koristil storitve »krščanskih sovragov«. Ker ni neumen, je izkoristil ugodnosti socialne države. Kot brezposelni občan je bil upravičen do t.i. na potrebe usmerjenih zajamčenih minimalnih sredstev (Mindestsicherung). Štirinajst mesecev je prejemal 885,45 evra, kar znese skupaj dobrih 12.400 evrov. Tožilstvo je odredilo preiskavo, a jo ustavilo z argumentom, da je Azad G. »avstrijski državljan in s tem upravičen do tega prejemka«.

Ko je Kronenzeitung marca odkril zgodbo, je med vladajočimi dunajskimi socialdemokrati završalo. Župan Michael Ludwig je zahteval od pristojnih organov odgovore, odredil je preiskavo. Ta teden je odločil. Kdor se pridruži teroristični organizaciji, izgubi pravice do avstrijskega državljanstva, je odločen Ludwig. Mestne oblasti so tako Azadu odvzele avstrijsko državljanstvo, preiskujejo pa še šest podobnih primerov.