Nič lažjega

VIDEO: Tako (ne)učinkovita je ograja na mehiško-ameriški meji

B.K.
5. 12. 2019, 08.31
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 08.33
Deli članek:

Preplezati se jo da že z malce daljšo lestvijo.

Twitter (@fotornelas)
Takole plezajo čez.

Po spletu je zakrožil posnetek treh ljudi, domnevno latinskoameriških migrantov, ki skušajo priti v Združene države Amerike. Na mehiško-ameriški meji jih ustavi popolnoma nova, visoka ograja. Druščina jo premaga z uporabo lestve.

Kje natanko je nastal posnetek, ni znano. Vendar gre za prenovljen del ograje, ki jo je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa postavila v dolžini dvajsetih kilometrov, s čimer je zamenjala staro, razpadajočo ograjo.

Nova ograja je sestavljena iz vertikalnih kovinskih letev, višine med pet in deset metrov. Menjava je ameriške davkoplačevalce stala 147 milijonov ameriških dolarjev.

Na posnetku je razvidno, da draga ograja migrantom ne predstavlja večjih težav. Eden namreč drži lestev, medtem ko dva po njej plezata. Ko prvi doseže vrh se brez večjih težav nagne na drugo stran in po letvi zdrsi na tla. Migrante sicer na drugi strani pričaka ameriška mejna policija. Tisti, ki mu je podvig uspel jo ucvre neznano kam, ostala dva pa počakata na mehiški strani meje in policiji mirnp kljubujeta s pogledi.