Epidemija ošpic

Družine, ki svojih otrok ne cepijo, morajo pred hišo izobesiti rdečo zastavo

S.R.
4. 12. 2019, 18.50
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 19.28
Deli članek:

Na Samoi, kjer zaradi epidemije ošpic vladajo izredne razmere, so prejšnji mesec uvedli obvezno cepljenje zoper to zelo nalezljivo otroško bolezen. V četrtek in petek pa bodo izvajali množično cepljenje, ki bo potekalo od vrat do vrat.

Profimedia
Na Samoi je precepljenost zgolj 55-odstotna.

Vlada na Samoi je zdaj družine, kjer v gospodinjstvu bivajo necepljene osebe, pozvala, naj pred domove izobesijo rdečo zastavo. Izvajajo namreč množično cepljenje, s katerim želijo zatreti epidemijo, med katero je umrlo že več deset otrok. Glede na uradne podatke so našteli že 60 smrtnih žrtev, med katerimi je bilo kar 52 otrok, starih štiri leta ali manj. Skupno je z ošpicami okuženih že več kot 4000 prebivalcev. Za to otočje v Tihem oceanu s slabimi 200.000 prebivalci so te številke dramatične in močno zaskrbljujoče, oblasti pa so se zdaj odločile, da bodo cepili kar celotno prebivalstvo. 

Vlada je na svoji uradni facebook strani pojasnila, da bodo »v četrtek 5. in petek 6. decembra 2019 množično cepljenje izvajali od vrat do vrat po vsej državi.« Država bo v teh dveh dneh povsem zastala, saj bodo javne storitve, ki niso nujne, začasno zaprli, da bodo tako v obsežnem projektu lahko sodelovali vsi razpoložljivi uradniki. Že dlje časa so tam zaprte tudi šole, za osebe, mlajše od 17 let, pa velja prepoved javnega zbiranja, poroča BBC. Na Samoi je sicer precepljenost trenutno zgolj 55-odstotna, oblasti pa so obljubile, da bodo ta odstotek dvignili nad 90 odstotkov. 

Pri nas

Letos je bilo do sedaj v Sloveniji potrjenih 23 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Za njimi zbolijo predvsem necepljene osebe, ki prenesejo okužbo na nezaščitene osebe, kar povzroči izbruh ošpic, so pred nekaj dnevi navedli na NIJZ.

Samoi so v boju proti epidemiji z različnimi oblikami pomoči na pomoč priskočile številne države, vključno z Avstralijo, Novo Zelandijo, Francijo, Združenim kraljestvom, Norveško, Japonsko, ZDA ter tudi Združenimi narodi in Unicefom. Samo Unicef je v državo denimo poslal 110.500 odmerkov cepiva. Olje na ogenj pa po poročanju BBC prilivajo tudi razni šarlatani, ki ponujajo lažna zdravila. Našel se je tudi nek poslovnež, ki trdi, da njegova voda z imenom »Kangen Water« lajša simptome, a gre v resnici zgolj za vodo iz pipe, kar je priznal tudi sam.

Sicer pa so ošpice na pohodu tudi drugod po svetu. Glede na zadnje poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) so do 5. novembra letos globalno zabeležili že 440.200 primerov ošpic. Leta 2018 so jih denimo zabeležili »samo« 350.000. Izredne razmere zaradi epidemije ošpic so v prejšnjem mesecu razglasili tudi na sosednjih Fidžiju in Tongi, a tam do danes še niso zabeležili smrtnih žrtev, ponašajo pa se tudi s precej višjo precepljenostjo kot na Samoi. Še vedno pa so razmere najhujše v Demokratični republiki Kongo, kjer je z ošpicami okuženih že skoraj četrt milijona prebivalcev, umrlo pa je že skoraj 5000 ljudi.