Turške oblasti so v začetku novembra zagrozile, da bodo začele vračati prijete tuje džihadiste v njihove domovine. V nekaj primerih se je to že zgodilo. Včeraj je na primer na letališču v Frankfurtu pristala 30-letnica z nemškim in sirskim državljanstvom. Pred odhodom na sirska bojišča je živela na Spodnjem Saškem. Ob prihodu so jo aretirali, saj je bila na spisku s terorizmom povezanih oseb. Za njene štiri otroke bodo poskrbeli na centru za socialno delo.

Ministrica za pravosodje nemške zvezne dežele Hessen Eva Kühne-Hörmann je nedavno dejala, da bi morali starše, ki so otroke vzgajali v duhu skrajnega islama, ki ga pridiga teroristična organizacija Islamska država, kazensko preganjati.

K razmisleku o strožjih kaznih za simpatizerje in pripadnike Islamske države jo je napeljala aretacija ženske s tremi otroki, ki so jo sredi novembra prijeli v Hessnu, kamor se je vrnila po letih bivanja v Siriji. Že pred tem pa so turške oblasti v Nemčijo samovoljno poslale sedem članov nemško-iraške družine, med katerimi sta bila vsaj dva člana Islamske države.