Svet

ZDA razbesnele Kitajsko zaradi "podpore" Ujgurom

G.G./STA
4. 12. 2019, 07.23
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 09.38
Deli članek:

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona, ki omogoča sankcije proti kitajskim državnim uradnikom, vpletenim v zatiranje Ujgurov in drugih manjšin. Kitajska je potrditev predloga nemudoma obsodila.

Profimedia
V večjih mestih po svetu so že večkrat protestirali zaradi Kitajskega odnosa do Ujgurov. Na fotografiji julijski protest iz Londona

Predlog predstavniškega doma od ameriškega predsednika Donalda Trumpa zahteva, da obsodi zatiranje Ujgurov, pripadnikov muslimanske manjšine na Kitajskem. Prav tako zahteva zaprtje taborišč, kamor Ujgure zapirajo in jih "prevzgajajo", da pozabijo na vero in hvalijo komunizem. Predlog posebej izpostavlja kandidate za sankcije, med njimi sekretarja komunistične partije pokrajine Xinjiang Chena Quanguoja, ki je član politbiroja.

Kitajsko zunanje ministrstvo je predlog zakona nemudoma označilo za zloben napad na Kitajsko in resno vpletanje v njene notranje zadeve.

Podoben, vendar milejši predlog zakona od predstavniškega doma ameriškega kongresa je septembra sprejel senat. Oba predloga bo sedaj potrebno uskladiti, preden ga lahko pošljejo Trumpu v podpis. Predlog predstavniškega doma je razjezil Kitajsko, ker prvič doslej omogoča sankcije tudi proti članom politbiroja kitajske komunistične partije.

Trump je pretekli teden podpisal zakon, ki izraža podporo protestnikom v Hongkongu, kar je Peking prav tako obsodil. Kitajska je odgovorila s prepovedjo obiska ameriških vojaških ladij in letal v Hongkongu ter sankcijami proti nevladnim organizacijam. Odgovor na morebitno potrditev zakona proti zatiranju Ujgurov bo verjetno odločnejši. In to v času, ko so ZDA sredi občutljivih trgovinskih pogajanj s Kitajsko.