Največje žrtvovanje živali na svetu

FOTO: Ubili bodo več tisoč bivolov in drugih živali. Razlog? Gre za žrtveni dar boginji moči

A.S.
3. 12. 2019, 11.03
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 11.12
Deli članek:

Zaščitniki živali so na nogah, vse je zaman. V okviru hindujskega festivala bodo v naslednjih dneh ubili več tisoč bivolov in drugih živali.

Reuters
Hindujski verniki so začeli z ubijanjem več tisoč bivolov.

Hindujci so danes začeli s klanjem bivolov. Gre za tradicionalno žrtvovanje v okviru festivala Gadhimai, ki ga kljub prizadevanjem zaščitnikov živali, verniki še vedno organizirajo vsakih pet let na odročnem območju Nepala. Začetek festivala so oznanili danes v zgodnjih jutranjih urah s ceremonialnim zakolom koze, podgane, kokoši, prašiča in goloba. Lokalni šaman je nato ponudil kri iz petih delov živalskih trupel. Okoli 200 klavcev je naostrilo svoja rezila in vstopilo v areno, večjo od nogometnega igrišča in začelo s pobijanjem.

Legenda pravi, da je do prvega žrtvovanja Bariyapuru prišlo, potem ko se je boginja Gadhmai enemu od zapornikov prikazala v sanjah in ga prosila, da zanjo postavi tempelj. 

Več tisoč vernikov iz Nepala in sosednje Indije je več dni pred festivalom spalo na prostem v Bariyarpur vasici blizu meje z Indijo, zgolj zato, da bi lahko ponudili svoj žrtveni dar, piše britanski časnik Guardian. »Verjamem v boginjo. Moja mati jo je prosila za zdravje mojega sina,« je povedal 30-letni Rajesh Kumar Das, en od gorečih vernikov. 

Leta 2014 so v okviru Gadhimaija ubili več kot 200 tisoč živali, žrtvovali pa so jih hindujski boginji moči. Čeprav je nepalsko vrhovno sodišče oblasti spodbudilo k prepovedi spornega početja, je bilo zaman.