davek na tehnološke velikane

Francozi so obdavčili Google, Trump jim bo vrnil s 100-odstotnimi carinami

B.K./STA
3. 12. 2019, 09.54
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 09.58
Deli članek:

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je Franciji zagrozila z uvedbo kazenskih carin v višini do 100 odstotkov na nekatere izdelke, zaradi francoske obdavčitve tehnoloških velikanov.

Profimedia
Donald Trump

Poročilo urada ameriškega trgovinskega predstavnika ugotavlja, da julija potrjeni davek na nekatere prihodke velikih tehnoloških podjetij, ki se ga je prijela kratica Gafa po začetnicah ameriških velikanov Google, Apple, Facebook in Amazon, diskriminira in nesorazmerno bremeni podjetja iz ZDA.

V uradu, ki ga vodi Robert Ligthizer, so tako zagrozili s protiukrepi v obliki kazenskih carin v višini do 100 odstotkov na 2,4 milijarde francoskega blaga. Med izdelki, ki so se znašli na seznamu, so šampanjec, določene vrste sira, jogurt, maslo, nekateri kozmetični izdelki, modni dodatki in porcelan.

Lighthizer je opozoril, da bi lahko urad preiskavo razširil še na Avstrijo, Italijo in Turčijo. Vse to pomeni, da gre za novo fronto med EU in ZDA. Ukrepanje proti eni članici je namreč ukrepanje proti EU, s katero je v carinski uniji tudi Turčija.

Reuters
Predsednika Francije in ZDA sta v rivalskih odnosih že od njunega prvega srečanja.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je grožnje iz Washingtona že označil za nesprejemljive in v primeru uvedbe carin napovedal "oster odgovor EU". "Bili smo že v stiku z Evropsko komisijo in v primeru novih ameriških sankcij bi prišlo do jasnega odgovora evropske strani," je Le Maire povedal za radijsko postajo Radio Classique.

Francoski parlament je zakon za uvedbo davka na nekatere prihodke velikih tehnoloških podjetij sprejel 11. julija. Ta določa triodstotni davek na prihodke tehnoloških podjetij, ki v svetu z digitalnimi dejavnostmi letno ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v Franciji pa več kot 25 milijonov evrov.

Francija se je sicer za nacionalni digitalni davek odločila, potem ko na evropski in globalni ravni za zdaj ni bilo preboja pri uvedbi enotne usklajene rešitve za obdavčitev. Podobne ukrepe je napovedalo še nekaj evropskih držav.