migracije

Več kot vojne: vsako leto 20 milijonov beguncev zaradi podnebnih sprememb

B.K.
3. 12. 2019, 09.22
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 11.46
Deli članek:

Opozorila o množičnih migracijah, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe, niso nič novega. Oxfam sedaj razkriva, da se te že dogajajo v večji meri kot smo pričakovali.

Reuters
Poplave v Indoneziji leta 2018.

Mednarodna mreža nevladnih organizacij za boj proti revščini Oxfam je objavila študijo, iz katere je razvidno, da naravne katastrofe, ki so posledica podnebnih sprememb, že danes letno razselijo okoli 20 milijonov ljudi. Na katastrofalne posledice podnebnih sprememb ni imun nihče, a te vseeno daleč najbolj vplivajo na prebivalce revnih držav.

Študija obravnava število ljudi, ki so se morali razseliti zaradi posledic naravnih nesreč, ki so jih povzročile podnebne spremembe. Večina se jih je razselila znotraj lastnih držav.

Profimedia
Podnebne spremembe so že danes vzrok množičnih razselitev.

V povprečju je bilo med leti 2008 in 2018 letno razseljenih okoli 20 milijonov ljudi. To je več od razseljenih zaradi posledic vojn in drugih naravnih nesreč, ki niso povezane s podnebnimi spremembami, kot so denimo izbruhi ognjenikov in potresi.

"Danes je sedemkrat bolj verjetno, da bodo ljudje notranje razseljeni zaradi posledic neurij, poplav in požarov, kot pa zaradi potresov ali izbruhov vulkanov, ter trikrat bolj verjetno kot zaradi oboroženih konfliktov," piše v poročilu, ki ga je izdal Oxfam. "Ljudje v državah z nizkim ter srednje nizkim dohodkom, kot so Indija, Nigerija in Bolivija, imajo več kot štirikrat večjo verjetnost, da se bodo prisiljeni razseliti zaradi podnebnih katastrof, kot ljudje v razvitih državah."

Reuters
Posledice klimatskih sprememb ne prizanašajo niti razvitemu svetu.

Od celin je najbolj na udaru Azija, razkriva poročilo. Kar 80 odstotkov vseh ljudi, razseljenih zaradi podnebnih sprememb, živi tam.

V zadnjem desetletju se je število podnebnih pojavov, ki veljajo za skrajne, povečalo za petkrat, so še zapisali raziskovalci. Ker je vedno več ljudi prisiljenih svoje domove zapustiti, se hitro povečujejo tudi stroški, ki jih, predvsem revne države, imajo z obvladovanjem razseljevanja. Te države imajo sicer najbolj podhranjene javne finance in se s temi tegobami najtežje spopadajo, še poudarjajo v poročilu.