Svet

Hrvaški šolniki po dobrem mesecu končali stavko, pouk se nadaljuje

S.R./STA
2. 12. 2019, 18.27
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 18.31
Deli članek:

Hrvaška vlada in šolski sindikati so danes dosegli kompromis o zvišanju koeficientov in dodatkov zaposlenim v hrvaških šolah. S tem se je končala tudi stavka, ki je danes v hrvaških osnovnih in srednjih šolah potekala že 36. dan. V torek se bo v vseh šolah nadaljeval pouk, so napovedali sindikati.

Reuters
Protest osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev na Hrvaškem

Hrvaška vlada in šolski sindikati so dogovor dosegli, potem ko so danes nadaljevali pogajanja, ki so potekala tudi v nedeljo zvečer. "Pogajanja so končana, dosežen je kakovosten kompromis, ki omogoča ustavitev stavke od torka zjutraj", je povedal hrvaški premier Andrej Plenković na novinarski konferenci po današnjih pogovorih v Banskih dvorih. Povedal je, da je kompromis predvsem v interesu otrok. 

Plenković je pojasnil, da bo vlada z uredbo na četrtkovi vladni seji zvišala koeficiente zahtevnosti dela učiteljev za šest odstotkov, in sicer v treh korakih. Kot je dejal, bodo triodstotno zvišanje koeficientov učiteljem nakazali z decembrsko plačo v januarju 2020. Naslednji odstotek bodo učitelji dobili s plačo 1. junija prihodnje leto, še dva odstotka pa s 1. januarjem 2021. 

Plenkovič je zaradi današnjih pogajanj s sindikati odpovedal udeležbo na konferenci pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah, ki poteka v Madridu. 

"Dober kompromis"

Tudi sindikati so dejali, da gre za "dober kompromis", ker so dosegli svoje zahteve, da bi z zvišanjem koeficientov za šest odstotkov dosegli plače ostalih zaposlenih v javnih službah. 

Sredi Zagreba so prejšnji ponedeljek potekali množični protesti nezadovoljnih učiteljev, ker je hrvaška vlada zavrnila sprejetje zahteve sindikatov o zvišanju koeficientov zahtevnosti dela učiteljev za 6,11 odstotka. Člani sindikatov so potem tudi na internem referendumu z veliko večino zavrnili prejšnjo ponudbo vlade, ker ni vsebovala sprememb spornih koeficientov. 

Hrvaška vlada in sindikati so se danes dogovorili, da bodo administrativnemu in ostalemu osebju v šolstvu zvišali dodatek na plačo v enakem znesku, kot so učiteljem zvišali koeficiente. V svežnju je tudi dogovor, da bodo vsem stavkajočim plačali dneve med stavko, ne bo pa dodatnega denarja za nadomestilo zamujenega pouka. 

Z današnjim dnem so v hrvaških osnovnih in srednjih šolah zaradi stavke izgubili 16 delovnih dni. Sprva je bila stavka krožna, vsak dan v drugih županijah, od 19. novembra pa je potekala na območju celotne države. 

S hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje so v petek sporočili, da bo zaradi izgubljenih dni pouka treba skrajšati šolske počitnice in podaljšati šolsko leto. Zimske počitnice naj bi tako trajale od 24. decembra do 6. januarja, spomladanske od 10. do 13. aprila, šolsko leto pa bi podaljšali do 26. junija. Maturantom bi pouk podaljšali za največ teden dni, do 29. maja.