Prašičja gripa

Danska je po celotni meji z Nemčijo postavila ograjo

B.K.
2. 12. 2019, 12.51
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 14.12
Deli članek:

Prehod bo preprečevala divjim svinjam.

Reuters
Pol metra ograje je vkopane, v višino pa seže meter in pol.

Danska je dokončala postavitev ograje po celotni dolžini zemeljske meje z Nemčijo. Kontroverzen ukrep naj bi dansko živinorejsko industrijo obvaroval pred smrtonosno prašičjo gripo, poroča nemška radiotelevizija DW.

Dansko gospodarstvo premore 5.000 prašičjih farm, letno pa v tujino izvozi 28 milijonov prašičev, kar predstavlja okoli pet odstotkov vsega danskega izvoza.

Meter in pol visoka ograja je danske davkoplačevalce stala 11 milijonov evrov. Poteka po celotni dolžini meje med državama, od Vatenskega morja na zahodu, do fjorda Flensburg na vzhodu. Preprečevala naj bi divjim svinjam, da bi prečkale iz nemškega na dansko ozemlje.

Kritiki pravijo, da gre za nesmotrno porabo sredstev. Ukrep naj bi namreč bil nezadosten, naslavljal pa bi naj problem, ki ne obstaja. Ker je Danska del schengenskega območja, ograja ne stoji na mejnih prehodih, kjer svinje še vedno lahko prehajajo. Poleg tega so te živali odlični plavalci in lahko iz Nemčije na Dansko preplavajo preko ozkega zaliva pri fjordu Flensburg. Največja nevarnost za prenos virusa pa niso divje svinje pač pa transport okuženih živali in mesa, ki ga ta ukrep ne naslavlja.

Prav tako ukrep naslavlja neobstoječi problem. Prašičja gripa, ki je sicer nenevarna za ljudi a smrtonosna za svinje, je razširjena po vzhodni Aziji, medtem ko virus v Evropi ni razširjen. V Nemčiji doslej niso zabeležili še niti enega primera okužene živali. Okužbe so doslej sicer potrdili v Baltskih državah in na Poljskem, še piše DW.