Obtožnica

V Severni Koreji predaval o kriptovalutah, v ZDA so ga aretirali

B.K.
2. 12. 2019, 11.07
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 11.12
Deli članek:

Ameriške oblasti so sprožile kazenski postopek proti raziskovalcu, ki je pred časom v Severni Koreji predaval o kriptovalutah.

Lulu Lorien (CC BY-SA 4.0)
Virgil Griffith

Ameriško državno tožilstvo v New Yorku je v petek proti 36-letnemu raziskovalcu kriptovalut uvedlo kazensko ovadbo. Obtožnica ga bremeni kršitve zakona o mednarodnih gospodarskih pooblastilih v primeru izrednih razmer, poroča kanadsko-ameriška revija Vice.

Virgil Griffith, raziskovalec pri fundaciji Ethereum, ki je ustanovila kriptovaluto z istim imenom, naj bi zakon kršil, ker se je aprila udeležil konference o tehnologiji blockchain v Severni Koreji. Ker naj bi na konferenci bilo govora tudi o tem, kako bi se država s pomočjo kriptovalut in tehnologije blockchain izognila mednarodnim sankcijam, je Griffith pristal v priporu. Aretirali so ga v četrtek, na mednarodnem letališču v Los Angelesu. Raziskovalec vztraja, da je na konferenci delil samo tiste informacije, ki so sicer javno dostopne.

Griffith naj bi ameriško zunanje ministrstvo zaprosil za dovoljenje, da odpotuje na konferenco v Demokratično ljudsko republiko Korejo, a so njegovo prošnjo zavrnili. 36-letnik je nato tja odpotoval na lastno pest, vizo za potovanje pa je dobil natisnjeno na poseben list papirja, da ne bi v potnem listu ostal dokaz o njegovem potovanju.

Konferenco je sicer organizirala španska organizacija Združenje prijateljstva s Korejo, ki je bila ustanovljena leta 2000 in promovira "grajenje mednarodnih vezi na področjih kulture, prijateljstva, diplomacije in posla med Demokratično ljudsko republiko Korejo in ostalimi državami sveta."