Nazaj v osemdeseta

Meteorologi zaskrbljeni: bo omrežje 5G uničilo napredek pri napovedovanju vremena?

B.K.
2. 12. 2019, 09.59
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 10.07
Deli članek:

Se dnevi kolikor toliko natančnega napovedovanja vremena bližajo koncu? Tako menijo svetovni meteorologi, ki zaskrbljeno opazujejo vzpostavitev mobilnega omrežja 5G.

NASA
Napovedovanje poti orkanov je v zadnjih letih moćno napredovalo. Kako bo v prihodnosti? Na fotografiji: orkan Dorian.

Dolgo pričakovan dogovor o globalni uvedbi tehnologije 5G, ki so ga pogajalci z vsega sveta napovedali ta konec tedna na srečanju v Egiptu, je razburil Svetovno meteorološko organizacijo in meteorologe po vsem svetu. Uporaba dogovorjenih radiofrekvenčnih pasov naj bi namreč motila prenose signalov z meteoroloških satelitov in tako onemogočala natančno napovedovanje in analizo vremena, poroča ameriški časnik The Washington Post.

Problem predstavlja oprema, ki deluje v 24-gigaherčnem frekvenčnem pasu. V istem pasu namreč delujejo sateliti, ki potujejo po polarni orbiti in zbirajo vremenske podatke. Analize so pokazale, da bi telekomunikacijska tehnologija, ki bi delovala v tem frekvenčnem pasu, brez ustreznih omejitev motenj vplivala na signale, ki jih v baze pošiljajo sateliti.

Dogovorjene omejitve motenj niso prepričale meteorologov

Na težavo so prve opozorile ameriška vesoljska agencija Nasa, ameriška nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA) in ameriška mornarica, ki predlagajo omejitev motenj do -20 decibel vatov. Evropski regulatorji pa predlagajo še strožje ukrepe, ki bi motnje omejile na -55 decibel vatov. Nižja kot je omejitev, manj motenj signalov se pojavlja.

Dogovorjeni standard bo nekje vmes: -33 decibel vatov do leta 2027, nato pa -39 decibel vatov, so pogajalci sklenili v petek. To je bolje od predlagane ameriške omejitve, a meteorologi so še vedno zaskrbljeni. "Nismo popolnoma prepričani, da [pri predlaganih omejitvah] ne bo povzročenih motenj [pri prenosu signala]," je ob robu srečanja v Egiptu dejal ameriški meteorolog pri Ameriški meteorološki skupnosti Jordan Gerth.

Padec 40 let nazaj v preteklost

Administrator pri NOAA Neil Jacobs pa je opozoril, da se bo ob takšnih omejitvah natančnost napovedi zmanjšala za 30 odstotkov, kar bi nas potisnilo nazaj na raven natančnosti, ki smo jo dosegali v osemdesetih letih preteklega stoletja.

V Evropskem centru za srednjeročne vremenske napovedi, ki ameriške kolege prekaša v natančnosti, pa so bili še bolj črnogledi. "Zaskrbljujoče in grozljivo je gledati, kako se zgodovina ponavlja in kako znanost znova izgublja proti ostalim družbenim pritiskom. Ob vseh stroških, ki jih mora družba plačevati, ker je prezrla opozorila o globalnem segrevanju, bi človek upal, da bodo opozorila atmosferske znanosti imela večjo težo," so zapisali v izjavi.