Pred podnebno konferenco v Madridu

Od politikov prej pričakuje odlašanje s spremembami kot dramatične zasuke

G.G./STA
2. 12. 2019, 07.10
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 07.13
Deli članek:

V Madridu se danes začenja podnebna konferenca pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah COP25. Na njej bodo pogajalci okoli 200 držav poskusili dokončno oblikovati pravila za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma v letu 2021.

Boris Bogataj
Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj

Eden od vrhuncev 12-dnevne konference bo njeno odprtje, ki ga bo pospremilo zasedanje pogodbenic na ravni predsednikov držav in vlad. Slovenijo bo na tem dogodku zastopal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Voditelji držav bodo predvidoma znova pozvali k povečanju ambicioznosti pri reševanju podnebne krize.

Temeljni namen konference je sicer dokončno oblikovanje knjige pravil za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma, ki ga je doslej ratificiralo 187 pogodbenic. Pomembna bo tudi razprava o podnebnem financiranju, o čemer bo s kolegi v začetku prihodnjega tedna predvidoma razpravljal tudi slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj.

Konferenca COP25 je na poti do Madrida prevozila kar nekaj "ovinkov". Najprej naj bi jo gostila Brazilija, ki je gostovanje odpovedala lani po izvolitvi predsednika Jairja Bolsonara. Prevzel jo je Čile, ki pa jo je odpovedal pred dobrim mesecem dni zaradi socialnih nemirov. Po zadnji spremembi lokacije je predsedovanje konferenci sicer obdržal Čile, Španija pa bo nastopila kot gostiteljica.

Pogajanja bodo sicer potekala v zelo turbulentnem okolju, tako z vidika vremenskega dogajanja, še bolj pa družbenega okolja, je ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Tako okolje na eni strani lahko predstavlja spodbudo za spremembe, na drugi strani pa lahko pride tudi do paralize. Od pogajalcev in politikov Kajfež Bogatajeva prej pričakuje odlašanje s spremembami kot dramatične zasuke.