prvič po 30 letih

Vrnitev davice v Evropo? Bolezni podlegel osemletnik

B.K.
28. 11. 2019, 12.08
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 18.10
Deli članek:

Bolezen, ki je bila zaradi cepljenja v Evropi praktično izkoreninjena, je terjala življenje 8-letnega otroka. Ta verjetno ni bil cepljen.

Profimedia
Za davico so značilne obloge na mandljih in v žrelu ter sapniku.

Grčijo je pretresla vest o smrti osem let starega otroka, ki ga je pobrala davica. Gre za prvi primer smrti v Grčiji zaradi te bolezni po 30 letih. Davica je bila namreč, zaradi razširjenega cepiva, praktično izkoreninjena.

Otroka, ki je bil v pediatrično bolnišnico pripeljan v zelo slabem stanju, zdravniki niso mogli rešiti. Vodja bolnišnice Manolis Papasavas je za grške medije dejal, da otrok najverjetneje ni bil cepljen, ali pa ni prejel vseh treh odmerkov, ki so potrebni za zaščito pred smrtonosno bakterijo. Primer zdaj preiskuje grško ministrstvo za zdravje.

Kampanje proti cepljenju so v Evropi vse pogostejše. Zdravniki opozarjajo, da bo zmanjšanje precepljenosti omogočilo ponoven izbruh bolezni, ki so v razvitem svetu bile doslej skoraj pozabljene.

Primer tega so ošpice. V prvi polovici letošnjega leta je Svetovna zdravstvena organizacija naštela kar 89,994 primerov ošpic v 48 državah Evrope, kar je več kot dvakrat več kot v enakem obdobju lani in več kot v celotnem letu 2018, ko je za ošpicami zbolelo 84,462 otrok v Evropi.

Davica je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Gre za bolezen zgornjih dihalnih poti, pri kateri se pojavijo bolečine v žrelu, zmerna vročina, obloge na mandljih in v žrelu ter sapniku. Pri davici pride do napredujočih poškodb mielinske ovojnice v osrednjem in obkrajnem živčevju, kar vodi v izgubo nadzora gibanja in zaznavanja. Prenaša se z neposrednim fizičnim stikom in z vdihavanjem kužnih delcev, ki jih izkašlja bolnik.

V Sloveniji smo zadnji primer davice zabeležili leta 1967.