Epski rop

Barbarski roparji bodo milijardo evrov vredno zbirko razstavili na prafaktorje

G.G.
26. 11. 2019, 17.08
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 10.18
Deli članek:

Po ponedeljkovem ropu epskih razsežnosti v muzeju v Dresdnu, se postavlja vprašanje, ali so ukradene dragocenosti "neprecenljive" vrednosti izgubljene za večno?

Reuters
Tako si je nemška kanclerka Angela Merkel septembra 2006 ogledovala zbirko zakladnice na dresdenskem gradu, znane kot Zeleni svod.
Med ukradenim predmeti je tudi meč, na katerem je bilo devet velikih in 770 manjših diamantov.

Da so v sedanji obliki pogubljene za vse čase, je črnogled Christopher Marinello, šef Art Recovery International, organizacije, ki je specializirana za iskanje ukradenih in izgubljenih umetnin. "Ko sem slišal za rop, sem takoj vedel, kaj se bo zgodilo - da nikoli več ne bomo videli teh dragocenosti v takšni obliki," razmišlja Marinello, ki meni, da roparji te baročne zbirke ne bodo mogli prodati v trenutni obliki. Ukradli so namreč tri zbirke saškega volilnega kneza Avgusta Močnega (1670 - 1733)) in te so obsegale zbirke gumbov, zaponk, okrasja za pokrivala in odlikovanj, okrašene z briljanti, diamanti, rubini, smaragdi ali safirji.

"Barbarski" roparji jih bodo najverjetneje "razstavili", s tem uničili neprecenljivo zgodovinsko vrednost, a se bodo dokopali do posameznih draguljev, ki jih bodo lažje prodali na črnem trgu, ne sicer za tako ogromne denarje, še vedno pa bodo to visoki zneski.

Vedno natančni nemški tabloid Bild je sicer ukradene dragocenosti ocenil na dobro milijardo evrov.

Policija intenzivno išče roparje. Čeprav sta bila na posnetkih nadzornih kamer videti le dva, menijo, da jih je v organizaciji dobro pripravljenega ropa in pobega sodelovalo več.