Izbruh

Zaradi izjemno nalezljivega virusa zaprli 40 šol

R.T.
22. 11. 2019, 20.40
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 20.43
Deli članek:

Zaradi izbruha zaenkrat še neznanega, a zelo nalezljivega virusa so v enem od okrožij v Koloradu do naslednjega meseca zaprli 40 šol.

Profimedia
Norovirusu se zmotno reče tudi trebušna gripa, saj ne gre za gripo.

Ukrep, ki so ga uvedle oblasti v okrožju Mesa v ameriški zvezni državi Kolorado, je posledica velikega povečanja bolniške odsotnosti tako šolarjev kot učiteljev v številnih šolah in »večjega števila primerov bruhanja na javnih površinah,« poročajo ameriški mediji.

Še vedno sicer ni znano, za kakšno bolezen gre, a se simptomi, ki vključujejo diarejo, bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu, vročino in glavobol, pojavijo zelo nenadno, včasih že v eni uri. Zdravstveni strokovnjaki so mnenja, da gre za virus iz rodu norovirusov, po zadnjih podatkih pa se je temu v zadnjih dneh pridružil še en virus, tako se oblasti zdaj soočajo s kar dvema nenavadnima izbruhoma. »Zaradi kombinacije teh dveh virusov se je bolezen razširila do neslutenih razsežnosti,« je po poročanju CNN v izjavi za javnost navedla Tanya Marvin iz šolskega okrožja D51, ki se sooča z izbruhom. Pojasnila je še, da so zaradi bolezni prvič zaprli vse šole v okrožju. Do naslednjega meseca bo tako doma ostalo skoraj 3000 zaposlenih in približno 22.000 šolarjev.