mladi

Več kot 80 odstotkov najstnikov je premalo telesno aktivnih

B.K.
22. 11. 2019, 11.04
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 12.27
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na škodljive učinke na zdravje mladih.

Profimedia
Naredite nekaj dobrega za svojega najstnika, vpišite ga na trening športa!

Po svetu je več kot 80 odstotkov mladih premalo telesno aktivnih, opozarjajo raziskovalci Svetovne zdravstvene organizacija (WHO).

Študija, ki temelji na podatkih iz 146 držav kaže, da na področju telesne aktivnosti ni znatnega napredka. Mladi med 11. in 17. letom tako s sedimentarnim načinom življenja resno ogrožajo svoje zdravje.

Stanje je sicer občutno slabše med puncami kot fanti. Študija ugotavlja, da je premalo telesno aktivnih kar 90 odstotkov deklet. Razlika med spoloma je velika v vseh razen štirih državah – Afganistanu, Samoi, Tongi in Zambiji.

Telesna aktivnost je nujna za razvoj kosti in mišic ter za zdravje srca in pljuč. Mladim pomaga pri nadzorovanju telesne teže, zdravi diabetes tipa 2, ugodne učinke pa ima tudi na preprečevanje rakavih obolenj. Vedno več je dokazov, da ravno telesna aktivnost pomaga pri razvoju kognitivnih sposobnosti ter družbenih in motoričnih veščin.

Adolescenti bi morali biti telesno aktivni vsaj eno uro dnevno. Aktivnost vključuje dejavnosti, kjer srčni utrip naraste, pospeši pa se znojenje in poglobi dihanje.