Uradno

Večni Bibi v težavah: na grbi ima obtožbo zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja

G.G./STA
21. 11. 2019, 19.47
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 19.49
Deli članek:

Izraelski državni tožilec Avičaj Mandelblit je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja uradno obtožil korupcije zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja.

Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjah, znan tudi pod vzdevkom Bibi.

Obtožbe proti Netanjahuju se nanašajo na tri različne primere korupcije. Zaradi poneverb in zlorabe zaupanja je obtožen v primerih "1000" in "2000", zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja pa v primeru "4000".

Primer "4000" je tudi najbolj resen, saj je obtožen tudi podkupovanja. Naročil naj bi namreč odločitve v prid največjega telekomunikacijskega podjetja v državi Bezek v zameno za pozitivno poročanje o njem na novičarskem portalu Walla, ki je v lasti večinskega delničarja podjetja Šavla Eloviča.

V primeru "1000" ga sumijo, da je njegova družina od milijarderjev prejemal luksuzna darila v zameno za osebne in finančne usluge. Skupaj s soprogo Saro naj bi od izraelskega filmskega producenta Arnona Milchana in avstralskega poslovneža Jamesa Packerja dobila cigare, nakit in druga draga darila v vrednosti milijona šeklov (okoli 230.000 evrov). V zameno naj bi Netanjahu podprl zakon, s katerim je bil Milchan deležen davčnih olajšav. Uredil mu je tudi vizum za ZDA.

V primeru "2000" je obtožen, da si je z dogovorom z založnikom Arnonom Mozesom do vlade kritičnega časnika Jediot Ahronot skušal zagotoviti naklonjeno pisanje v zameno za sprejem zakonodaje, s katero so oslabili glavnega tekmeca časnika, brezplačnik Hajom, ki je znan kot Netanjahujevo trobilo.

Netanjahu obtožbe zavrača in jih označuje kot politične.

70-letni Netanjahu, ki je premier od leta 2009, je s tem postal prvi izraelski premier, ki je obtožen med opravljanjem položaja.

Pravno mu zaradi obtožnice ni treba odstopiti, samo v primeru dokončne obsodbe, je pa pričakovati velik politični pritisk. Tesen zaveznik ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo morda izraelski parlament zaprosil za imuniteto pred sodnim pregonom.

Do obtožnic prihaja v času, ko je Izrael pred morebitnimi tretjimi parlamentarnimi volitvami letos, ker ne Netanjahu ne njegov glavni tekmec Beni Ganc nista uspela oblikovati vlade po tesnem izidu na septembrskih volitvah. Ganz je obtožnico proti Netanjahuju danes že označil za "žalosten dan za Izrael".