kozmodrom Vostočnij

Putin razjarjen, iz njegovega novega vesoljskega centra odteka na stotine milijonov

S.R.
21. 11. 2019, 11.57
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 13.11
Deli članek:

Dober teden dni po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin izrazil nejevoljo nad domnevno korupcijo med gradnjo kozmodroma Vostočnij in pozval k preiskavi, so se zganili tudi ruski preiskovalci.

Reuters
Putin je osupel nad korupcijo, ki se je razrasla med izvajanjem tega projekta.

Ti so danes razkrili, da so začeli s kazensko preiskavo dogajanja v ozadju izgradnje tega vesoljskega centra na ruskem Daljnem vzhodu, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Vladimir Putin se je na začetku meseca vladnim uradnikom pritožil, da je naravnost osupel nad obsegom politične korupcije v tem projektu, v katerega je ruska vlada vložila celih 91 milijard rubljev (slabe 1,3 milijarde evrov). »Ukradenih je bilo na stotine milijonov. Na stotine milijonov. Začetih je bilo že na desetine kazenskih preiskav. Padle so že sodne odločitve, ljudje so v zaporih,« je renčal Putin. Njegov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov je pozneje pojasnil, da je izpuhtelo 11 milijard rubljev (približno 155 milijonov evrov). 

Reuters
Kozmodrom Vostočnij se nahaja v Amurski oblasti na meji s Kitajsko.

Vodilni pri kozmodromu so že dejali, da imajo stvari pod nadzorom in da bodo vse informacije o morebitnih kršitvah nemudoma predali organom pregona. Preiskovalci so danes pojasnili, da zdaj preiskujejo ozadje »goljufive finančne dokumentacije« in krajo 240 milijonov rubljev (4 milijonov evrov) med novembrom 2018 in majem 2019.

Kozmodrom Vostočnij, s katerim želi Rusija zmanjšati odvisnost od kozmodroma Bajkonur v kazaški stepi v Kazahstanu, so začeli graditi že januarja 2011. Rusija ima v primeru Bajkonurja, največjega kozmodroma na svetu, s Kazahstanom namreč sklenjeno pogodbo o najemu, ki sicer velja do leta 2050. 

Reuters
Graditi so ga začeli leta 2011.