Hunta

Tajske oblasti vodji opozicije odvzele poslanski mandat, grozi mu zapor

B.K./STA
20. 11. 2019, 14.58
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 15.02
Deli članek:

Enemu od vodij tajske opozicije Thanathornu Juangroongruangkitu je danes tajsko ustavno sodišče odvzelo poslanski mandat, ker da je pred marčnimi volitvami kršil volilno zakonodajo. V času vložitve kandidature je namreč imel delnice v tajski medijski skupini, trdi sodišče. 40-letni milijarder te očitke zanika.

Profimedia
Thanathorn Juangroongruangkit

"Njegov mandat je končan," je povedal ustavni sodnik Worawit Kangsasitiam. Sodišče je odločilo, da je imel v medijski skupini V-Luck delnice, ko se je registriral za volitve. S tem pa je kršil zakonodajo.

Primer je na ustavno sodišče predložila tajska volilna komisija, ki mu očita, da je imel v času registracije za volitve 675.000 delnic v medijski skupini. Komisija mu je že maja začasno odvzela mandat.

Ob prihodu na sodišče je Thanathorn znova zavrnil očitke in zatrdil, da je nedolžen. Trdi, da je delnice prodal svoji materi, preden je vložil kandidaturo. Sodišče pa meni, da ni dokazov za to.

Odvzem mandata vodji opozicije bo volilni komisiji omogočil vložitev zahteve za kazenski pregon. Če bo spoznan za krivega, bi mu lahko prepovedali opravljanje javnih funkcij, grozi pa mu tudi do deset let zapora.

Njegova stranka Naprej prihodnost, ki velja za eno najglasnejših nasprotnic tajske vojske in monarhije, je na volitvah osvojila tretje mesto. Oktobra je njenih 70 poslancev glasovalo proti kraljevemu dekretu, s katerim bi kralj Maha Vajiralongkorn prevzel nadzor nad dvema ključnima vojaškima enotama. Dekret je bil kljub temu izglasovan.

Na volitvah je sicer zmagala stranka Pheu Thai, ki je povezana z nekdanjima premierjema Thaksinom Shinawatro in Yingluck Shinawatra. Na drugem mestu pa je pristala stranka Palang Pracharat, ki je povezana z vojaško hunto. Vodenje tajske vlade je po volitvah prevzel vodja vojaške hunte Prayut Chan-o-cha.