trgovinska vojna

Trump znova zagrozil s povišanjem carin na uvoz kitajskih izdelkov.

B.K.
20. 11. 2019, 10.15
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 10.17
Deli članek:

Trgovinski dogovor morda le ni tako blizu.

Reuters
Donald Trump

Čeprav naj bi bil "mini" dogovor med Ljudsko republiko Kitajsko in Združenimi državami Amerike že skoraj podpisan, je ameriški predsednik Donald Trump znova zagrozil z višanjem carin na uvoz iz Kitajske, poroča ameriška televizija CNBC.

"Če se s Kitajsko ne bomo dogovorili, bom pač carine še bolj zvišal," je na torkovi seji predsednikovega kabineta dejal Trump. Finančni trgi so na njegovo izjavo sicer res reagirali zmerno negativno, a zdi se, da je šlo bolj za opozorilo kitajskim oblastem kot pa za resnično namero.

ZDA in Kitajska sta največji gospodarstvi na svetu. V sporu glede pogojev medsebojnega trgovanja sta že skoraj dve leti. Oktobra so pogajalci na obeh straneh prišli do manjšega preboja, ki ga sedaj nameravajo zapisati še na papir. Gre za prvi del dogovora, ki ga Trump želi tudi zaradi prihajajočih predsedniških volitev jeseni prihodnje leto.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Džinpin.

Ameriški pogajalci so doslej trdili, da gredo pogajanja po načrtih. Prva faza sporazuma naj bi bila kmalu podpisana. Kitajski pogajalci so medtem sporočili, da so se z ameriškimi kolegi dogovorili za istočasno ukinitev ali znižanje dela carin. Trump je kasneje zanikal namero po znižanju carin, kar je v javnost znova vneslo nekaj negotovosti.

Zadnje srečanje med pogajalci se je sicer odvilo v soboto, obe strani pa sta se strinjali, da so pogvori bili "konstruktivni".

ZDA so na uvoz kitajskih izdelkov doslej uvedle carine v višini 500 milijard ameriških dolarjev. Kitajska je odgovorila s povračilnimi ukrepi v višini 110 milijard ameriških dolarjev.