Svet

Nekdanji posebni odposlanec ZDA za Ukrajino v bran Bidnu

G.G./STA
20. 11. 2019, 07.23
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 07.25
Deli članek:

Nekdanji posebni odposlanec ZDA za Ukrajino Kurt Volker je na kongresnem zaslišanju pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa zavrnil republikanske obtožbe o vpletenosti nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna v korupcijo v Ukrajini in zagotovil, da gre za nekredibilno teorijo zarote.

Profimedia
Kurt Volker pravi, da je Biden vreden zaupanja.

Volker je bil v sredo ena od štirih prič na javnem zaslišanju pred odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa. Malce je skušal zaščititi Trumpa, povsem odločno pa se je postavil v bran Bidnu, ki ga pozna 20 let in ve, da ne bi ukrepal drugače kot v nacionalnem interesu ZDA, ker je časten človek.

Demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo sprožili zaradi telefonskega pogovora 25. julija, v katerem je Trump predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega prosil, naj sproži preiskavo Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je bil v preteklosti v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma. Trump širi teorijo zarote, da je Joseph Biden skupaj s sinom obogatel na račun ukrajinske korupcije in da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve leta 2016.

Pomoč nakazana, zločina ni?

Več prič je doslej potrdilo, da je Trump zadrževal pomoč Ukrajini, dokler ne dobi preiskave Bidna in vpletanja v volitve. Pomoč je potem le sprostil, ko je bil Zelenski pripravljen naznaniti preiskavo, zaradi pritiska kongresnih republikancev. Republikanci trdijo, da potemtakem zločina ni bilo, ker je bila pomoč nakazana, preiskave pa ni.

"Moji republikanski kolegi sedaj trdijo, da je vse v redu, ker je bila pomoč nakazana. Trumpovo dejanje ni nič manj gnusno samo zato, ker je bilo odkrito," je dejal predsednik odbora demokrat Adam Schiff in zatrdil, da je šlo za propadel poskus podkupovanja Ukrajine s pomočjo v zameno za preiskavo.

Volker je med drugim dejal, da se je maja vrnil iz Ukrajine po inavguraciji Zelenskega in skušal Trumpa prepričati, da je novi predsednik zaupanja vreden in resen glede boja proti korupciji. Trump naj bi mu povedal, da je slišal o Zelenskem grozne stvari in Volkerja napotil na svojega odvetnika Rudija Giulianija, ki je že deloval po Ukrajini proti demokratom in uslužbencem State Departmenta, ki niso sodelovali v njegovi igri.

Bela hiša je v torek organizirano sproti napadala zaslišanja, kar je počel tudi Trump s tviti in izjavo, da gre za sramotno kengurujsko sodišče. Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je sporočila, da javnost ni izvedela nič novega, da gre za nezakonit postopek in osebna mnenja prič. Zaslišanja naj bi kazala, kako zelo demokrati sovražijo Trumpa in si želijo spremeniti izid poštenih in svobodnih volitev 2016.