Nočejo plačati

ZDA zahtevajo pet milijard za vojaško prisotnost v Južni Koreji

B.K.
19. 11. 2019, 11.04
Posodobljeno: 19. 11. 2019, 11.46
Deli članek:

Vojaška pogajanja med ZDA in Južno Korejo so propadla. Razlog je visoko zahtevano plačilo, za prisotnost ameriških vojakov v tej korejski državi.

Reuters
Ameriški vojaki na obali v bližini južnokorejskega mesta Pohang.

Pogovori med Združenimi državami Amerike in Republiko Korejo, o prisotnosti ameriške vojske in njene tehnologije na južnokorejski zemlji, so danes propadli, poroča tiskovna agencija Bloomberg.

Za neslaven konec strani krivita druga drugo. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je dejalo, da so pričakovali razpravo o "sprejemljivem razponu [plačila] za obe strani," ki bi temeljila na preteklih razpravah o delitvi stroškov. Glavni ameriški pogajalec James DeHart pa je dejal, da Seul ni odgovoril na "zahtevo po pravični in enakomerni obremenitvi" za obe strani. Pogajanja naj bi sicer prvi zapustili južnokorejski delegati.

Ameriški predsednik Donald Trump je od Južne Koreje namreč zahteval, da plača približno 5 milijard ameriških dolarjev letno, za storitve ameriške vojske. To je resnično velik skok, saj so v preteklem letu zahtevali le eno milijardo dolarjev. Pred Trumpovim nastopom na funkcijo predsednika ZDA je Južna koreja plačevala še manj.

ZDA in Južna Koreja sta namreč dogovor o milijardnem plačilu podpisali decembra lani. Dotlej so ZDA za vojaško prisotnost na Korejskem polotoku zahtevale le pol milijarde dolarjev plačila. Marca letos je Trump medijem dejal, da bo Južna Koreja morala kriti vse stroške nastanitve, morala pa bo plačati še 50 odstotkov dodatne premije. ZDA imajo na območju Južne Koreje nameščenih približno 28.500 vojakov.

ZDA so se na propadla pogajanja odzvale z obžalovanjem, južnokorejski strani pa bodo dale "nekaj časa, da si premislijo in, upam, vložijo nove predloge, ki bi obema stranema omogočali, da pridemo do dogovora, ki je v skladu z našim velikim zavezništvom," je ob koncu dejal DeHart.