Avstrija

FOTO: Razmočeno po obilnih padavinah: ponoči je plaz zasul in popolnoma uničil hišo

G.G./STA
18. 11. 2019, 10.35
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 10.37
Deli članek:

Po obilnem sneženju se je ponekod na avstrijskem Koroškem sprožilo več plazov.

Feuerwehr Bruck
Eden od plazov v okolici mesta Bruck an den Mur (Most na Muri).
Ponoči so se padavine sicer nekoliko umirile, znova pa naj bi na vzhodu Tirolske in Koroške močneje deževalo in snežilo v noči na torek in v torek, napovedujejo vremenoslovci.

Reka Krka je denimo pri kraju Weitensfeld dosegla najvišjo gladino v zadnjih 30 letih. V občini Krka so tako popolnoma evakuirali naselje Sandboden, kjer so morali svoja bivališča zapustiti prebivalci 15 hiš. Več deset gasilcev se ukvarja zlasti s utrjevanjem zaščite pred poplavami.

V Labotu ob slovenski meji, kjer se je naraščanje Drave že v nedeljo nekoliko umirilo, so razmere ponoči ostale nespremenjene. Po navedbah vodje gasilcev so morali ponoči opraviti nekaj manjših črpanj vode. Središče mesta sicer ostaja zaprto.

Poplavljajo tudi jezera

Je pa bregove prestopilo tudi več jezer na Koroškem. Baško jezero pri Beljaku je tako povzročilo poplavo, kakršna se statistično zgodi le enkrat na 100 let. Od noči s sobote na nedeljo je njegova gladina narasla za približno 40 centimetrov na trenutnih 140 centimetrov.

Prožijo se plazovi

Nočno deževje in sneg sta že v nedeljo povzročila številne plazove. Plaz je na območju Špitala ob Dravi zasul hlev in ženska, ki je bila takrat v njem, je utrpela hude poškodbe. Zjutraj so alarm sprožili tudi v kraju Feld am See, ki mu grozi plaz obsežnega hudourniškega nanosa.

Posebej dramatično je bilo ponoči v kraju Bad Gastein v zvezni deželi Salzburg, kjer je plaz okoli polnoči zasul družinsko hišo in jo popolnoma uničil, močno pa je bila poškodovana tudi hišo pod njo. Prebivalko ene od njiju so kmalu rešili, žensko v drugi pa šele po dveh urah.

Še vedno je zaradi zemeljskih plazov zaprtih več cest. Tako na Koroškem, Štajerskem kot na vzhodnem Tirolskem danes ostajajo zaprte številne šole.