Črna smrt

Kitajska zabeležila tretji primer kuge

B.K.
18. 11. 2019, 10.10
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 10.16
Deli članek:

Potrjena okužba se je zgodila v regiji Notranja Mongolija. Prvi dve okužbi so zabeležili v prestolnici Peking.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Oblasti kitajske avtonomne regije Notranja Mongolija so sporočile, da so zdravniki potrdili prisotnost kuge na njihovem področju. Za njo naj bi zbolela ena oseba, 55-letni moški, ki se je najverjetneje okužil med uživanjem zajčjega mesa. Moškega zdravijo v bolnišnici v Ulankabu, poleg njega pa so osamili še 28 ljudi, ki so z njim prišli v stik po okužbi.

Kitajsko zdravstveno ministrstvo je sicer pred časom sporočilo, da je tveganje za epidemijo minimalno, ko so v Pekingu našli dva pacienta, okužena z virusom kuge, ki se je medtem že razširil na njuna pljuča. Oba pacienta prav tako izhajata iz Notranje Mongolije, a oblasti niso našle povezave med zadnjim primerom in pacientoma v Pekingu.

Profimedia
S takšno masko so se v srednjem veku zdravniki zaščitili pred okužbo s kugo. V nosniku, ki je deloval kot respirator, so imeli zelišča, da niso vohali smradu.

Bubonska ali žlezna kuga je najpogostejša oblika kuge, bolezen pa lahko iz žlez napreduje v pljuča, s čimer postane bolj smrtonosna oblika pljučne kuge. Znana je predvsem zaradi njene epidemije v srednjem veku, ko je pustošila po Evropi. Takrat so jo imenovali črna smrt.