Belorusija

Lukašenku zveste stranke pobrala vse sedeže v parlamentu

B.K./STA
18. 11. 2019, 09.32
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 10.14
Deli članek:

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Belorusiji so gladko zmagale stranke, zveste predsedniku Aleksandru Lukašenku. Opozicija ni dobila nobenega sedeža v parlamentu. Lukašenkovi kritiki so volitve označili za prevaro.

Reuters
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Danes objavljeni uradni rezultati kažejo, da so stranke, zveste dolgoletnemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, osvojile vseh 110 sedežev v spodnjem domu parlamenta. Opozicija, ki je imela pred tem dva sedeža, je ostala praznih rok.

65-letni Lukašenko vodi to nekdanjo sovjetsko republiko od leta 1994. Mednarodni opazovalci so do zdaj še vse volitve, ki so potekale v času njegove vladavine, označili za nepoštene.

V Belorusiji bodo prihodnje leto predsedniške volitve in Lukašenko je v nedeljo, ko je na volišču oddal svoj glas, potrdil, da se bo znova potegoval za položaj. Izjavil je, da razume, da zahodne države spremljajo parlamentarne volitve v njegovi državi, da pa imajo Belorusi zadnjo besedo.

Lukašenkovi politični nasprotniki so imeli na volitvah le malo možnosti. Glavni opozicijski voditelji in dva dosedanja opozicijska poslanca niso smeli kandidirati.

Po podatkih oblasti je predčasno glasovalo več kot 35 odstotkov od 6,8 milijona volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila na koncu 77-odstotna.

Lukašenko se sicer v zadnjih mesecih znova poskuša približati zahodnim državam, ki so kritične do stanja človekovih pravic in demokracije v Belorusiji. Ta mesec je bil na redkem obisku v eni od držav članic Evropske unije. Na Dunaju se je srečal z avstrijskim vodstvom in dejal, da si želi, da bi bila unija pomemben politični in gospodarski partner njegove države.

Avgusta je v Minsku gostil takratnega ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona in dejal, da se odpira novo poglavje v odnosih z Washingtonom.