Najhujši teden poplav v zadnjih 150 letih

VIDEO: Pod vodo 70 odstotkov mestnega središča Benetk

A.S./STA
17. 11. 2019, 13.00
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 02.18
Deli članek:

Visoko morje je danes tretjič ta teden poplavilo Benetke. Malo po poldnevu se je raven morja dvignila na 150 centimetrov nad običajnim nivojem, je sporočil beneški župan Luigi Brugnaro.

Reuters
Župan Benetk Luigi Brugnaro na poplavljenem Markovem trgu.

V Benetkah je danes poplavilo okoli 70 odstotkov mestnega središča. Iz varnostnih razlogov so oblasti spet zaprle Markov trg, ki je najnižja točka v mestu. Zaprti so ostali tudi številni muzeji.

Brugnaro je pozval k največji previdnosti, a dodal, da so razmere pod nadzorom.

Šele v poznih popoldanskih urah naj bi se po ocenah vremenoslovcev razmere začasno umirile za nekaj dni. Je pa napovedano že novo deževje, a razmere v mestu naj ne bi bile več tako hude kot v torek, ko je voda segala 187 centimetrov nad običajno gladino, kar je največ v več kot 50 letih.

Reuters
Markov trg spet poplavlja.

Skoraj celo Italijo so danes prizadela neurja z močnimi padavinami. O močnejšem deževju so poročali iz Furlanije-Julijske krajine, kjer je bilo najhuje v Trstu in Gradežu. Na drugem delu države pa je bilo v mestu Ventimiglia ob meji s Francijo zaradi nevarnosti zemeljskega plazu od sveta odrezanih okoli 150 družin.

Tudi z juga države poročajo o vremenskih nevšečnostih. V Rimu je ponoči divjala nevihta, številna drevesa so se podrla. Eno drevo je padlo na avtomobil, v katerem je bil voznik. Zaradi hujših poškodb so ga prepeljali v bolnišnico.

V Firencah pa je nevarno narasla reka Arno, ki bi lahko prestopila bregove tudi v drugih toskanskih mestih.

Profimedia
Najhuje je bilo v mestu v noči na sredo, ko je voda segala 187 centimetrov nad običajno gladino, kar je največ v več kot 50 letih.