Strelski napad

Po ameriški šoli znova pustošil strelec

B.K./STA
14. 11. 2019, 20.32
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 07.00
Deli članek:

Policija v ameriški zvezni državi Kaliforniji je aretirala srednješolca, ki je osumljen novega strelskega napada na ameriških šolah. Osumljenec za napad v Santa Clariti, katerega imena še niso objavili, je zgodaj zjutraj ob začetku pouka ubil 16-letno dijakinjo in 14-letnega dijaka. Ranil je tri dijake, na koncu pa še sebe s strelom v glavo.

Profimedia
Streljanje v Santi Clariti.

Šerif okrožja Los Angeles Alex Villanueva je za medije povedal, da so osumljenca prijeli in se zdravi v bolnišnici. Strelec je ubil žensko, dva moška pa sta v kritičnem stanju. Ranjeni sta bili še dve ženski in moški, vendar lažje. 

Strelec je ubil 16-letnico in 14-letnika, ranil pa 14-letno in 15-letno dekle ter 14-letnega fanta. Zadnji naboj je prihranil zase, vendar se s strelom v glavo ni uspel takoj pokončati.

Po izbruhu nasilja na srednji šoli Saugus v Santa Clariti, kakih 80 kilometrov severno od Los Angelesa, je policija začela iskati osumljenca, ki so ga priče opisale kot dijaka azijskega videza.

Šolo z 2300 dijaki so zavzele močne policijske sile, ki so jo za vsak primer po aretaciji osumljenca evakuirale dijake in preverile, ali ni kje še kdo s podobnimi idejami. Osumljenec katerega imena niso objavili vendar potrdili, da je imel na dan streljanja rojstni dan, je streljal s polavtomatsko pištolo.

Profimedia
Streljanje v Santi Clariti.

Ameriški dijaki in drugi šolarji so zaradi pogostih strelskih napadov zadnja leta nenehno v stanju pripravljenosti. Namesto da bi se šolali, se morajo redno uriti v ukrepanju ob izbruhu strelskega nasilja.

Kako naj zabarikadirajo vrata, kako in kam naj pobegnejo in če je mogoče, skušajo ustaviti napadalca. Američani se svojemu orožju ne nameravajo odpovedati, politiki v Washingtonu na čelu s predsednikom Donaldom Trumpom pa so pod vplivom orožarskih lobijev in niso sposobni ukrepanja razen izrekanja sožalj in molitev za žrtve.