Charles Baudelaire

Končno razkrita zadnja kitica 150 let stare prepovedane erotične pesmi

B.K.
14. 11. 2019, 19.11
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 15.56
Deli članek:

Pred več kot stoletjem in pol je eden izmed najbolj znanih francoskih pesnikov Charles Baudelaire, na konec svoje erotične pesmi “Dragulji” nakracal še eno kitico.

Profimedia
Charles Baudelaire

Skrivnostna kitica ni bila nikoli javno objavljena. Hranil jo je neznani lastnik izvornega izvoda Baudelairove pesniške zbirke “Rože zla”, ki je želel, da kitica ostane javnosti skrita. A naslednji teden bo knjiga prodana na dražbi, plebejci pa smo končno dobili v vpogled štiri skrivnostne vrstice.

Dragulji je bila ena izmed šestih Baudelairovih pesmi, katere je francosko sodišče leta 1857 prebovedalo in to le nekaj mesecev po izidu zloglasne zbirke. Sodišče je namreč takrat ocenilo, da bi uvodni verz Draguljev utegnil užaliti javnost. Glasil se je namreč: "Moja draga je bila gola". Pesem so s seznama prepovedanih pesmi umaknili šele leta 1949.

Baudelaire je dodatno kitico načečkal v izvorno edicijo zbirke in jo, v znak prijateljstva, poslal novinarju in literarnemu kritiku Gastonu de Saint Valryju. Njen obstoj je širše postal znan šele leta 1928, a vse do danes ni bila razkrita.

Profimedia
Grob francoskega pesnika v Parizu.

“Et je fus plein alors de cette Vérité:
Que le meilleur trésor que Dieu garde au Génie
Est de connaître à fond la terrestre Beauté
Pour en faire jaillir le Rythme et l’harmonie,” je zapisal Baudelaire. Verzi, ki zaključijo sceno, v kateri je njegova gola ljubimka vidna le v soju ognja iz kamina, se v prevodu glasijo:

“In napolnjen sem postal s to Resnico:
Da je največji zaklad, ki ga je Geniju namenil Bog
Globoko spoznati zemeljsko Lepoto
Da bi od tam vzklila Ritem in harmonija.”

Knjiga z zapisano kitico bo naprodaj 22. novembra. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo zanjo treba odšteti med 60.000 in 80.000 evrov.