Svet

FOTO: Zasegli več kot 240 medvedjih šap, ki bi pristale na kitajskih mizah

A.S.
14. 11. 2019, 11.30
Posodobljeno: 14. 11. 2019, 11.55
Deli članek:

Ruski cariniki Zvezne varnostne službe so na meji s Kitajsko prestregli tovor, preiskava pa je zgolj odprla temna vrata.

Zvezna varnostna služba Rusije / Federal Security Service
Ruski cariniki Zvezne varnostne službe so na meji s Kitajsko prestregli tovor.

Tovor so odkrili v regiji Primorsky, del spodnjih udov pa so krivolovci odstranili himalajskim oziroma črnim medvedom, ki živijo na vzhodu Rusije. Med več deset medvedjimi šapami so našli tudi dve, ki pripadata sibirskemu tigru in dva okla izumrlega mamuta, piše Siberian Times. Preiskovalci so prepričani, da so bili živalski deli, ki so jih zajeli, namenjeni na Kitajsko, kjer bi jih uporabili v tradicionalni medicini ali pa bi na mizah pristali kot delikatesa. V tradicionalni kitajski medicini verjamejo, da medvedje in šape tigra dobrodejno vplivajo na vranico in trebuh, prav tako naj bi pozdravile revmo. Dokazov, ki bi slednje potrjevalo, ni. 

Zvezna varnostna služba Rusije / Federal Security Service
V tradicionalni kitajski medicini verjamejo, da medvedje šape dobrodejno vplivajo na vranico in trebuh.

Delikatese z medvedjimi šapami na Kitajskem dosegajo tudi vrtoglavo ceno 900 evrov.

Odkritje tovora je sprožilo preiskavo, kriminalisti pa so v eni od garaž na posestvu, ki so ga povezovali z mrežo tihotapcev, našli še dodatnih 198 šap. Preiskovalci so zasegli tudi štiri žakle neidentificiranih delov živali.

Sergey Aramilev, direktor Centra za sibirske (ali amurske) tigre je povedal: »To je zločin. Te tigri so med najbolj ogroženimi velikimi mačkami na svetu. Vse okoliščine zločina in vse povezave s kriminalno mrežo bomo preiskali. Najbolj pomembno je, da ugotovimo, kje so ostali deli tigra«.

Krivolovci so pobili približno 60 medvedov, po podatkih Zvezne varnostne službe pa naj bi policisti prijeli dva ruska državljana in »dva tujca«. V kolikor bo četverico sodišče spoznalo za krive, jim grozi sedem let zaporne kazni.

Zvezna varnostna služba Rusije / Federal Security Service
Skrita zaloga je vključevala tudi dve šapi, ki pripadata ogroženemu sibirskemu tigru.

Zvezna varnostna služba Rusije / Federal Security Service
Odkritje tovora je sprožilo preiskavo, kriminalisti pa so v eni od garaž na posestvu, ki so ga povezovali z mrežo tihotapcev, našli še dodatnih 198 šap.

Zvezna varnostna služba Rusije / Federal Security Service
Krivolovci so pobili približno 60 medvedov.