Pljučna kuga

Strah pred epidemijo: v 21-milijonski prestolnici odkrili dva primera najhujše oblike kuge

S.R.
14. 11. 2019, 10.36
Posodobljeno: 14. 11. 2019, 14.47
Deli članek:

V Pekingu sta v bolnišnici pristali dve osebi, ki sta zboleli za pljučno kugo, najredkejšo in najnevarnejšo obliko te zelo nalezljive bolezni, ki je tudi dandanes pogosto smrtna.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Oba posameznika zdravijo v eni od bolnišnic v kitajski prestolnici, v kateri živi več kot 21 milijonov ljudi, so včeraj sporočile lokalne oblasti. Pljučna kuga, ki je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) najhujša oblika te bolezni in tudi edina, ki se lahko s človeka na človeka širi tudi kapljično, je lahko v primeru, ko se ne zdravi, smrtna že v 24 urah od nastopa simptomov. Brez zdravljenja je smrtnost skoraj 100-odstotna, dodajajo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Če se zdravljenje začne pravočasno, pa ima bolnik danes dobre možnosti za popolno okrevanje. 

Oba bolnika v pekinški bolnišnici prihajata iz avtonomne regije Notranja Mongolija na severu Kitajske. Po navedbah oblasti so že »uvedli vse ustrezne preventivne ukrepe in ukrepe za obvladovanje bolezni.« Kitajska vlada se na vprašanja medijev trenutno še ni odzvala, a so pri SZO potrdili, da so jih o obeh primerih obvestile ravno kitajske oblasti. Ker gre za eno največjih in najgosteje poseljenih velemest na svetu, pljučna kuga pa je zelo nalezljiva, je nevarnost morebitne epidemije velika, lokalne oblasti zato prebivalce mirijo, da je panika odveč in da so stvari pod nadzorom. Fabio Scano z urada SZO na Kitajskem je že sporočil, da nacionalna zdravstvena služba uvaja vse potrebne ukrepe, povezane z zajezitvijo bolezni in zdravljenjem obeh bolnikov, več naporov pa so vložili tudi v spremljanje in nadzor. 

Leta 2014 je zaradi kuge umrl moški v mestu Yumen v severozahodni provinci Gansu. Posledično je v karanteni pristalo 151 ljudi, približno 30.000 prebivalcem mesta pa so prepovedali potovanje v druge dele države. Policija je okoli mesta postavila zapore. Po navedbah zdravstvenih oblasti je od leta 2014 do septembra letosna Kitajskem zaradi kuge umrlo pet ljudi.