Emisije zdravju škodljivih delcev v avtomobilskih izpuhih, zlasti dušikovih oksidov, so pri višjih hitrosti večje, zato nizozemska vlada razmišlja o znižanju najvišje dovoljene hitrosti na avtocestah. Predlog predvideva, da bi smeli med 6. in 19. uro voziti največ 100 kilometrov na uro, v večernem in nočnem času pa 130, toliko kot prej.

Premier Mark Rutte je zadovoljen z načrtovano spremembo, po kateri bi Nizozemska skupaj s s Ciprom postala država z najnižjo dovoljeno hitrostjo na avtocestah v Evropi.

Drug krivec za zdravju škodljive dušikove izpuste je živinoreja, najmočnejša kmetijska panoga na Nizozemskem. Po novem bodo morali kmetje uporabljati krmo, ki vsebuje encime, ki znižajo izpuste amonijaka in dušikovih oksidov pri kravah. Nizozemske kmete pa je nedavno na ceste pognala že odredba o znižanju dovoljenih dušikovih emisij na naravovarstvenih območjih Natura 2000. 

traktorji, nizozemski kmetje
Profimedia
Tako so nizozemski kmetje oktobra s traktorji zasedli avtoceste.

Že maja pa je nizozemsko vrhovno sodišče maja razsodilo, da predpisi o dodeljevanju gradbenih in kmetijskih dovoljenj kršijo evropsko zakonodajo o zaščiti narave pred izpusti dušika. Zaradi razsodbe se je ustavilo na tisoče projektov, vključno z gradnjo novih cest, stanovanj in letališč.