Francija

Na obalo naplavlja velike količine kokaina, oblasti zaprle več plaž

B.K./STA
13. 11. 2019, 11.16
Posodobljeno: 13. 11. 2019, 11.21
Deli članek:

Francoske oblasti so zaprle več plaž na jugozahodu Francije, na katere morje že od sredine oktobra naplavlja zavoje kokaina. Naplavilo ga je že več kot tono, izvor skrivnostnih zavojev z mamilom pa za zdaj ostaja neznanka. Policija svari, da je kokain zaradi izjemne čistosti zelo nevaren, hkrati pa odganja iskalce "sreče", ki upajo na najdbo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zavoje je doslej raztreslo vzdolž več sto kilometrov atlantske obale Francije - od najbolj zahodne konice Bretanje do mondenega letovišča Biarritz na jugu.

Kot je v torek sporočil javni tožilec v Rennesu Philippe Astruc, zavoji vsebujejo po pet kilogramov kokaina. Jasno je tudi, da so vsi del istega tovora. "Še nekaj časa jih bomo odkrivali, saj vsaka plima prinese novo pošiljko," je izjavil tožilec.

"Vsak dan vzdolž obale naplavi okoli 100 kilogramov," je še povedal Astruc in dodal, da nekatere zavoje policija odkrije tudi na morju. Do torka so odkrili 1010 kilogramov kokaina, medtem ko so še v soboto poročali o 763 kilogramih.

Primer, ki ga vodijo iz Rennesa, preiskuje okoli 100 francoskih preiskovalcev,. Pomagajo jim tudi evropski kolegi in uslužbenci ameriške agencije za boj proti drogam. Ugotoviti skušajo predvsem, zakaj kokain skoraj dnevno naplavlja na obalo, je še povedal Astruc.

Od kod je kokain naplavilo na obalo, ni jasno, a za zdaj prevladuje mnenje, da so zavoje odvrgli z neke ladje zaradi tehničnih težav ali nevihte, so v nedeljo sporočili iz Astrucovega urada. Sam pa je v torek dodal, da preiskovalci že od sredine oktobra pregledujejo ladijske dnevnike in skušajo ugotoviti, od kod mamilo prihaja.

Gre za 83-odstotno čist kokain, kar pomeni, da je izjemno čist in zato tudi zelo nevaren. Astruc je ljudi pozval, naj se zavojev ne dotikajo in naj ob odkritju obvestijo policijo. Ta poziv sicer ni ustavil nekaterih iskalcev sreče, ki se skušajo dokopati do mamila, ki bi na črnem trgu dosegel milijonske vrednosti.

Prav zaradi tega je policija zaprla nekaj plaž in tja poslala patrulje, ki ustavljajo mimoidoče in jih preiskujejo. Pregledujejo pa tudi v bližini parkirana vozila. Dogajanje ob obali policija spremlja tudi s helikopterjem.

V ponedeljek je na primer policija na zaprti plaži v Lacanauju blizu Bordeauxa ujela 17-letnika s petkilogramskim zavojem kokain. Mladenič se je tja pripeljal iz tri ure vožnje oddaljenega Toulousea.

Časnik Sud-Ouest je konec tedna poročal, da so bili nekateri zavoji, ki so jih našli na obali jugozahodno od Bordeaxa označeni z oznako "Diamant" ali "Brillante". Zavoje s takšnimi oznakami naj bi po poročanju časnika med orkanom Dorian septembra naplavilo tudi na obalo Floride.