Najmočnejši jugo letos

FOTO in VIDEO: Neurje pustilo hude posledice vzdolž Jadrana: pri Dubrovniku izmerili najvišji val

A.S.
13. 11. 2019, 11.17
Posodobljeno: 13. 11. 2019, 13.16
Deli članek:

Na Hrvaškem je neurje od Istre pa vse do Dubrovnika za seboj pustilo veliko škodo. Mesta so poplavljena, drevesna stebla so prekrila ceste, pri Dubrovniku pa so izmerili najvišji val na Jadranskem morju doslej.

Facebook Istamet
V Rovinju je ena od bark končala kar pri gostinskem lokalu.

"Pihal je en od najmočnejših jugov doslej in na Jadranu izzval visoko plimo in poplave ter težave v prometu," pišejo hrvaški mediji. Civilna zaščita pa je danes objavila razmere po včerajšnjem neurju, ki je zajelo praktično celi Jadran, vse od Dubrovnika pa do Istre. 24sata poroča, da poškodovanih ni. 

Hrvaški hidrografski inštitut je objavil, da so na Jadranu izmerili tudi rekordno visok val - dosegel je kar 10.87 metra – izmerili pa so ga včeraj okoli 16. ure v dubrovniškem akvatoriju pri otoku Sv. Andrija. Pri Dubrovniku so sunki vetra presegali 140 kilometrov na uro, v Splitu pa so zaposleni pri Hrvaškem hidrometeorološkem zavodu na postaji na Marjanu izmerili orkanski sunek s hitrostjo 134 kilometrov na uro. To je tretja najvišja hitrost juga v Splitu zabeležena v zadnjih 60 letih.

V dubrovniško-neretvanski županiji so se zrušili številni telefonski in električni drogovi. Na Lapadski obali, ki so jo zaprli za ves promet, je morje doseglo hiše, ki se nahajajo ob pristanišču. Podobno je bilo tudi v šibeniško-kninski županiji: v Šibeniku so na več vozil padla drevesna stebla, tako sta jo odnesli tudi ena tamkajšnjih družinskih hiš in trafika. Dve jadrnici je odtrgalo s priveza. Dež je povzročil hudourniške poplave, podobno je tudi na Korčuli, kjer je poplavilo več kleti družinskih hiš. 

Neurja z veliko dežja so zajela tudi Kvarner. Morje je poplavilo obale in se zneslo nad Puljem in Cresom. V Reki, kjer je med drugim poplavilo tržnico, vlada kaos."Jugo je dvignil morsko gladilno, morje je poplavilo mesto. Ljudje sezuvajo čevlje in bosi prečkajo cesto. Hrvaške Benetke," je za omenjeni portal povedal en od bralcev. Nič drugače ni v Rovinju, Novigradu, Umagu in v ostalih istrskih mestih.