Veter in poplave

FOTO in VIDEO: Katastrofalne poplave v Benetkah: "80 odstotkov mesta je pod vodo"

G.G./STA
13. 11. 2019, 09.45
Posodobljeno: 13. 11. 2019, 12.32
Deli članek:

V Benetkah so to noč izmerili rekordno raven visokih voda.

Reuters
Župan Benetk Luigi Brugnaro na poplavljenem Markovem trgu.

Že v torek zvečer malo pred 23. uro so v Benetkah zabeležili eno najvišjih gladin poplav v mestu, 187 centimetrov. Najvišjo gladino morja so sicer zabeležili leta 1966 - 194 centimetrov. Ob današnjem plimovanju se je gladina spet dvignila, do 11. ure je dosegla višino 145 centimetrov. V naslednjih urah naj bi postopno upadala.

Reuters
Nekaj čolnov je odneslo med uličice.

Visoka voda je poškodovala tudi baziliko svetega Marka. Voda je v baziliki segala 110 centimetrov visoko in je med drugim zalila kripto. Zaradi napake na električni napeljavi pa je ponoči zagorelo tudi v enem od beneških muzejev, Museo di Ca'Pesaro. Iz Benetk poročajo tudi o gondolah in čolnih, ki jih je okoli polnoči močan veter s sunki do 100 kilometrov na uro pometal s privezov.

Minulo noč sta v mestu ob laguni umrli tudi dve osebi; med drugim je na beneškem otoku Pellestrina 87-letnik umrl zaradi udara elektrike, ko je skušal zagnati električne črpalke, da bi črpal vodo iz svojega zalitega stanovanja.

Župan Benetk Luigi Brugnaro je zjutraj dejal, da bo razglasil izredne razmere. »Razmere so dramatične. Vlado bomo zaprosili za pomoč. Škoda bo ogromna, To so rezultati podnebnih sprememb,« je zapisal na twitterju. Predsednik dežele Benečija Luca Zaia ni bil nič manj dramatičen: "Ne pretiravam, če rečem, da je 80 odstotkov mesta pod vodo."

Reuters
Turisti na zalitem Markovem trgu v Benetkah.

V Trstu in okoliških krajih je zaradi plimovanja morja voda zalila vse obalne predele in nekatere ceste. Pod vodo so Trg Unita in območje Ponterossa. V Gradežu so zaradi visoke vode danes zaprte šole in tudi promet v mestu.

Profimedia
Voda v beneških stanovanjih.

Na družbenih omrežjih je mogoče videti nočne posnetke iz obmejnih Milj, kako odrasla ženska stoji sredi trga, gladina morja pa ji sega do pasu. Voda je zalila številne lokale v zgodovinskem središču kraja.

Območna civilna zaščita je za Trst in okolico razglasila tudi oranžno stopnjo ogroženosti.

Reuters
Poplavljene trgovine v Benetkah.