prispel v Mehiko

Morales napovedal nadaljevanje boja

J.P./STA
12. 11. 2019, 19.48
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 19.50
Deli članek:

Donedavni bolivijski predsednik Evo Morales je danes prispel v Mehiko, ki mu je ponudila politični azil, in ob prihodu napovedal nadaljevanje političnega boja, dokler bo živ. Bolivijsko opozicijo je obtožil državnega udara. Dejal je še, da mu je mehiški predsednik rešil življenje.

Reuters
Evo Morales

Evo Morales, ki je v nedeljo zvečer odstopil s predsedniškega mesta, je še menil, da se je val protestov proti njemu, ki so se začeli po predsedniških volitvah 20. oktobra, začel, ker je staroselec in si je zgolj prizadeval za "socialne programe za najrevnejše" ter "enakost in pravičnost". "Mir bo samo, ko bo socialna pravičnost," je še dejal.

Moralesa je ob prihodu na letališče v Ciudadu de Mexico pričakal mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard. Ta je danes že dejal, da Mehika iz varnostnih razlogov ne bo razkrila lokacija Moralesove rezidence.

Morales je odstopil v nedeljo zvečer po večtedenskih protestih in nemirih zaradi domnevne volilne prevare na volitvah 20. oktobra, na katerih je že v prvem krogu premagal glavnega izzivalca Carlosa Mesa in si s tem zagotovil četrti predsedniški mandat.

Poleg Moralesa so odstopili še vsi, ki bi ga lahko nasledili v skladu z ustavo, zaradi česar se je Bolivija znašla v brezvladju. Bolivijski parlament naj bi se sicer pripravljal na imenovanje njegovega naslednika. Ostale podrobnosti niso znane.