Ugotovitve Britancev

Rusija bi lahko nehote zanetila tretjo svetovno vojno

R.T.
10. 11. 2019, 09.00
Posodobljeno: 10. 11. 2019, 10.07
Deli članek:

Na Otoku so prepričani, da bi lahko rusko nepremišljeno ravnanje in nespoštovanje mednarodnih zakonov preraslo v vojno.

Profimedia
Rusko uveljavljanje moči bi lahko imelo strahovite posledice, je prepričan britanski general.

Mir je ogrožen, ogrožajo ga nove vrste »orožja«, kot so denar, kibernetski napadi in propaganda, je prepričan britanski general Nick Carter. Po njegovem mnenju gre za prijeme, ki so dodobra destabilizirali svet – bolj nestabilen ni bil vse od druge svetovne vojne.

Ne v tradicionalnem smislu

Politika in vojskovanje ste predrugačena zaradi prodornosti informacij in hitrosti, s katero prihaja do tehnoloških sprememb. Poudaril je tudi, da Rusija pred ameriškimi predsedniškimi volitvami prihodnje leto »testira nove taktike dezinformiranja« v facebook kampanji v nekaterih delih Afrike. »Ne namigujem, da si naši nasprotniki želijo vojne v tradicionalnem smislu,« je še poudaril 60-letni general in dodal, da so razmere nadvse ugodne za napačne odločitve. Kot primer je navedel atentat na avstrijskega nadvojvodo Franca Ferdinanda 28. junija 1914, ki je bila povod za prvo svetovno vojno, kar je označil za napačno odločitev evropskih voditeljev.

Profimedia
Britanski general Nick Carter

»Države, kot so Rusija, Kitajska in Iran, svojo moč uveljavljajo na načine, ki preizkušajo našo varnost in stabilnost, kot ju poznamo od leta 1945,« je še dejal in pozval k »globalnemu odzivu«.

Izzivanje

Oktobra je iz Murmanska izplulo deset ruskih podmornic, od tega vsaj osem na jedrski pogon. Namenjene v severne predele Atlantskega oceana so nekatere od njih zašle tudi v britanske teritorialne vode. Norveška obveščevalna služba je takrat poročala, da so Rusi hoteli dokazati, da lahko napadejo vzhodno obalo Združenih držav Amerike.