"Morilka, morilka"

VIDEO: Županjo prekrili z rdečo barvo, ji odstrigli lase in jo prisili, da na kolenih ...

J.P.
8. 11. 2019, 12.10
Posodobljeno: 8. 11. 2019, 12.24
Deli članek:

Nasprotniki vlade so podtaknili požar v mestni hiši, županjo pa so polili z rdečo barvo, ji odstrigli lase ter jo boso preganjali po ulicah.

Profimedia
Vse od spornih predsedniških volitev 20. oktobra v Boliviji prihaja do izgredov med političnimi nasprotniki.

Protestniki so županjo bolivijskega mesta Vinto razglasili za krivo smrti dveh opozicijskih protestnikov. Zato so Patricio Arce v sredo zvlekli iz mestne hiše in jo štiri ure poniževali.

Njihovi obrazi so bili zakriti, v rokah so imeli pendreke. "Morilka, morilka" so ponavljali, ko se je vzpenjala na platformo, kjer so ji odstrigli lase.

Bolivijo pretresajo protesti, saj so nekateri prepričane, da so bile predsedniške volitve, na katerih je 20. oktobra slavil Evo Morales, prirejene.

Ko so se v sredo razširile govorice, da sta v sosednjem mestu Cochambamba umrla dva protestnika – pozneje se je izkazalo, da je poškodbam, ki jih je v boju med podporniki in nasprotniki vlade utrpel 20-letni študent –, je razjarjena množica vpadla v mestno hišo in županjo obtožila, da je kriva, ker je na pomoč poklicala oborožence. Prisilili so jo, da je na kolenih in prekrita z rdečo barvo, podpisala svojo odstopno izjavo, preden so jo v spremstvu kamnitih projektilov predali policistom.

Od 20. oktobra so v protestih umrli trije ljudje.

Dolgo časa izenačena 

Moralesu se obeta, da bo s služenjem četrtega mandata ostal na oblasti vsaj do leta 2025, piše STA. Njegovo zmago na zadnjih volitvah je potrdilo vrhovno volilno sodišče. Morales je osvojil 47 odstotkov glasov, a deset odstotnih točk prednosti pred Carlosom Meso, kar je zadostovalo za zmago v prvem krogu. Do tega rezultata je prišlo, potem ko sta bila dolgo časa praktično izenačena, na koncu pa se je štetje glasov nenadno in nepojasnjeno obrnilo v njegovo korist.

Vodji opozicije Luisu Fernandu Camachu je v sredo v spremstvu policije uspelo doseči letališče v prestolnici, kjer je predsedniku Evu Moralesu predal pismo, v katerem ga poziva k odstopu. Pred tem so namreč skušali podporniki predsednika preprečiti prihod Camacha in ga silili, naj se vrne v svojo domačo regijo Santa Cruz.